fbpx

Lapul a fiókban egy-két régi mobil? Most végre a helyükre kerülhetnek!

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Az idei első kampányszakaszban 2021. május 1. – június 30. között  buzdítják a szervezők a gyűjtésben részt vevőket, hogy készítsenek vagy vásároljanak dobozokat és kezdjék vagy folytassák a gyűjtést.

A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők.  A gyűjtést sok helyen, a 2020-21-es COVID-19 veszélyhelyzet alatt is folytatták. A kampány ez évi támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat, mint például Csimpánz Örökbefogadást, szakmai előadásokat és egyesületi próbatagságot. Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén és egy beszámolót a kampány eredményeiről.

A kampányban való részvétel ingyenes, itt lehet regisztrálni:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScVP02Y8BsyQ8h0xWqNlMWdwzjZLufIpriEKoR9uZILnyXv4A/viewform

A gyűjtőpontok a Jane Goodall Intézet honlapján nyomon követhetők:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1z3wuSJYEhNkQGBP8F0A7W75-CnB7o4gw&ll=47.10501941052671%2C19.08164714999997&z=7

Gyűjtőpontot bárki létesíthet, nem kell más hozzá csak egy regisztráció és egy gyűjtődoboz létesítése és kihelyezése. A kampányban regisztrálók hozzáférést kapnak egy letölthető infocsomaghoz, amely tartalmaz minden szükséges információt, dokumentumokat és grafikai anyagokat, amelyek felhasználhatók egy gyűjtődoboz készítéséhez illetve a vállalaton, intézményen belüli, a gyűjtést mozgósító kampány szervezéséhez. A csomagban videók, fotók, oktatási anyagok segítik a figyelem felkeltését és a könnyebb megértést.

A kampány eddigi 3 éve alatt csatlakozó 646 gyűjtőpont között vannak visszatérők, és sok helyszín csatlakozott újonnan. Közöttük találhatók iskolák, óvodák, civil szervezetek, intézmények, üzletek, irodák, rendelő, könyvtár, kutatóintézet, nemzeti park, múzeum, kereskedelmi és ipari kamara és még sorolhatnánk.

„Together we can! Together we will!” – „Együtt meg tudjuk csinálni! Együtt meg fogjuk tenni!” Dr. Jane Goodall

„Mindenki nyithat egy legális “bányát” a munkahelyén, iskolájában és tehet a változásért, egy fenntarthatóbb világért.  A témához kapcsolódó online előadásunk, ökotudatos játékaink megrendelhetők. A tavalyi év során közel 350.000 emberhez jutottunk el és tettük őket csimpánzbaráttá. Reméljük a 2021-es év is hasonlóan sikeres lesz!” – mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

 

„Őszintén szólva mi is meglepődtünk a program sikerén. A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló használaton kívüli telefonokat, tableteket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik, észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra, a körforgásos gazdaságra és az életvitelünk környezeti hatásaival kapcsolatos szemléletformálás.” mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

 

A kisméretű elektronikai eszközöket (az EEE/WEEE –ket) a legnehezebb visszagyűjteni, de pont ezért mindent meg kell tenni és felhívni a társadalom, a lakosság figyelmét a problémára és a megoldására. Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek. Emellett az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. (részletes célok a mellékletben olvashatók)

A visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

A telefonokat a letölthető infocsomagban található leírás alapján kell eljuttatni személyesen vagy postai úton esetleg futárszolgálattal az Inter-Metal Recycling Kft. valamely telephelyére (Csepel, Csorna, Polgár, Rákospalota, Szekszárd), vagy a Jane Goodall Intézet budai irodájába, illetve bevihető a KÖVET Egyesület pesti székhelyére.

 

Csatlakozzon Ön is, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont!

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .