fbpx

Egyszer használatos műanyagok: hazai tiltás és uniós útmutató

Megjelent a Magyar Közlönyben a 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet az egyes egyszer használatos valamint egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról. Ez ülteti át a hazai jogba az Európai Unió egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 irányelvének termék tiltásait. Mint arról korábban portálunkon is írtunk, az uniós szabályozás a tengerpartokon talált leggyakoribb műanyaghulladékok alapján vezet be különféle, a fogyasztáscsökkentéstől a figyelemfelhíváson át a tiltásig vonatkozó intézkedéseket az érintett termékekkel szemben, a tengeri műanyagszennyezést csökkentendő.

 

Az új rendelkezések további értelmezését segíti az irányelvhez most megjelent uniós útmutató és az arról szóló sajtóanyag: Kérdések és válaszok az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szabályok alkalmazásáról szóló iránymutatásról Ezek is egyértelműsítik például, hogy egyszer használatos műanyagterméknek minősülnek a csak részben műanyagból készült egyszer használatos termékek is.

A hazai jogszabály az uniós tiltáson túlmenően júliustól megtiltja a 15 mikront elérő és 50 mikronnál kisebb falvastagságú műanyag zacskó forgalomba hozatalát is, vagyis első alkalommal történő forgalmazását is. A biológiailag lebomló zacskók kivételt képeznek és a már értékesített készletek felhasználására azonban július után is lehetőség van. A már 2019 óta ismert uniós tiltások mellett a zacskók tiltására hazai kormányzati szándék már 2018-ban is volt és a mostani rendelet tervezet is már 2020 tavaszán megjelent. Akkor még az összes egyszer használatos műanyagzacskó tiltásáról volt szó, a hazai zacskógyártók azonban engedményekért lobbiztak – hatékonyan.

 

Ugyancsak hazai sajátosság, hogy 2023-tól az egyszer használatos műanyagpoharak forgalomba hozatal is is tiltott lesz, az uniós fogyasztáscsökkentési előírásokat teljesítendő. Azért csak akkortól, mert jelenleg a műanyagpoharak alternatívájának szánt egyszer használatos papírpoharak is jellemzően műanyag bevonattal rendelkeznek a folyadékzárás érdekében, így a hatály alá esnének már most. Most másfél év felkészülési idő van az alternatívák – többször használatos repoharak, kizárólag papírból készült egyszer használatos poharak – használatának bevezetésére.

 

A mostani jogszabály az uniós irányelvnek csak a forgalomba hozatali korlátozásait ülteti át. A többi már említett intézkedés átültetése várhatóan egy újabb jogszabályban vagy jogszabályokban történik majd.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .