fbpx

A McDonald’s besegít a főváros tisztántartásába

A környezettudatos városüzemeltetés feltételeinek megteremtése ma már sürgető szükségszerűség. A kormányzati elvonások ellenére a fővárost fenntartható módon kell működtetni, Budapestet nem boríthatja el a szemét. Budapest Önkormányzata és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. széleskörű összefogást kezdeményezett, melynek célja a tiszta, rendezett, zöld Budapest megteremtése.

 

A járványhelyzet a főváros köztisztaságáért dolgozó szakembereket is komoly kihívások elé állította. A jelentősen megnövekedett elviteles vásárlás következtében a fogyasztás során keletkező csomagolási hulladék egy része a közterületi hulladékgyűjtőkben, vagy rosszabb esetben a közterületen jelent meg.

 

Ahhoz, hogy a lakosság számára a kedvezőtlen körülmények között is biztosítsák a köztisztaságot és a rendezett városképet, Budapest Önkormányzata és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. széleskörű összefogást kezdeményezett, amelyben a fővárosban működő felelős vállalkozások részvételére és közös fellépésére számítanak.

 

„Az új helyzetek új megoldásokat követelnek, ez a legfontosabb indoka a most induló partnerségnek. Nem elsősorban arról van szó, hogy külső forrásokat is bevonunk a Főváros köztisztaságának biztosításához. Sokkal inkább egy olyan modell kialakítása és működtetése a célunk, melyben minden felelősen gondolkozó, a közterületek tisztaságára befolyással rendelkező piaci szereplő is megtalálja a módját, hogy hozzájáruljon a közös célokhoz. Ebben a modellben reményeink szerint egyre több elkötelezett vállalat találja majd meg a helyét a fenntartható, tiszta Budapest megteremtésében” – fogalmazott Dr. Szabóné Müller Timea, az FKF Nonprofit Zrt. köztisztasági főigazgatója.

 

Az összefogáshoz elsőként az egyik legjelentősebb hazai gyorsétteremlánc, a McDonald’s csatlakozott. Az éttermek munkatársai az üzemeltetési folyamat részeként naponta több alkalommal egy háztömbnyi körzetben összegyűjtik az eldobált szemetet. Ezt a gyakorlatot terjeszti ki az a vállalás, amelyben az FKF munkatársainak bevonásával, a forgalmasabb nyári időszakban, az éttermek vonzáskörzetében lévő, de azoktól távolabb eső területek hulladékmentesítését is elvégzik.

 

Az FKF kézi köztisztasági takarítója a program keretében a hét minden napján, egy erre kialakított speciális kézikocsiba, szelektíven gyűjti a közterületen megjelenő hulladékot. Az FKF ellátja a feladathoz kapcsolódó logisztikai, munkavédelmi, irányítói tevékenységeket is, a tevékenység költségeit pedig a McDonald’s állja.

 

„Felelős vállalatként azon dolgozunk, hogy üzemeltetési és környezetvédelmi gyakorlatainkkal hozzájáruljunk a tiszta, hulladékmentes környezet biztosításához és megóvásához.” – nyilatkozta Égi Zsolt, a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. ügyvezető igazgatója. – „Bízunk abban, hogy az együttműködés sikere más cégeket, vállalkozásokat is arra ösztönöz majd, hogy csatlakozzanak, és együtt még többet tehessünk a főváros tisztaságáért. Hiszem azt, hogy az ilyen pozitív példák a lakosság szemléletformálásához is nagymértékben hozzájárulhatnak.”

 

A környezettudatos és felelősen gondolkodó vállalatok példája a lakosság és más vállalkozások felé önmagában is – de egy összefogás részeként különösen – követendő. A jó gyakorlatok megosztása és közös alkalmazása a vállalatok, a lakosság és a főváros célja is.

 

„Budapest elkötelezett a körforgásos gazdaságra való áttérés mellett, amely egy erőforrás-hatékony, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és nagyobb társadalmi felelősségvállalású gazdaságra való áttérést jelent. Az egyik legfontosabb cél, hogy a jelenleginél sokkal kevesebb hulladékot termeljünk és a felhasznált nyersanyagok minél tovább körforgásban maradjanak. Ezáltal tudatosabb fogyasztással, a termékek újrahasznosításával, javításával, megosztásával, az újrahasznosítható anyagok szelektív gyűjtésével csökkentsük a lerakóba kerülő szemét mennyiségét.” tette hozzá Tüttő Kata, Budapest üzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettese.

 

A közös hulladékmentesítési program a Margitsziget, a pesti alsórakpart és a Dunakorzó közterületeit, a Jászai Mari tér parkját, valamint a Széll Kálmán teret tartja tisztán. Az együttműködés 2021. június 15-én kezdődött, és a koraőszi időszak végéig tart.

 

A Városháza az összefogáshoz keresi azokat a felelősen gondolkodó vállalkozásokat, amelyek további forgalmas, illetve kiemelt területeken segítenének a hulladékmentes, tiszta Budapest megteremtésében.

 

Azon cégek, akik tevőlegesen is csatlakozni kívánnak a kezdeményezéshez, az alábbi e-mail címen tudnak jelentkezni: fkfzrt@fkf.hu

 

freestocks.org fotója a Pexels oldaláról

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: