fbpx

Megjelent az egységes hulladékgazdálkodási koncesszió felhívása

A Nemzeti Koncessziós Iroda által meghirdetésre került az egységes hulladékgazdálkodási koncesszió felhívása a Közbeszerzési Értesítőben.

A koncesszornak teljesítenie kell az állami hulladékgazdálkodási közfeladat körébe tartozó egyes hulladékáramokra a jogszabályokban meghatározott derogációs célértékeket, és biztosítania kell a lakossági közszolgáltatás színvonalának egységesen magas minőségét a szükséges – így különösen a magas színvonalú, technológiai megújulást eredményező – infrastrukturális feltételek biztosításával.

A koncesszornak koncessziós társaságként olyan gazdasági társaságot kell alapítania, amelyben a társaság megalakulásakor és működése alatt folyamatosan a részvények, üzletrészek és szavazatok többségével rendelkezik, valamint kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a koncessziós szerződésben meghatározott követelményeket a koncessziós társaságban tulajdonosként érvényesíteni fogja.

 

A nyertes koncesszor feladatát képezi Magyarország közigazgatási területén az alábbi közszolgáltatások megszervezése, ellátása:

– A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási és intézményi résztevékenységek körébe tartozó hulladékok (évente várhatóan mintegy 4-4,8 millió tonna) átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő átadását, ideértve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények (úgy mint gyűjtőpontok, hulladékudvarok, visszaváltási pontok, átrakóállomások, válogatóművek) fenntartását és üzemeltetését,
– Az intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékokra létrehozott kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek a Ht. 53/A. § (4) bekezdésben meghatározott kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettséget a gyártó nevében teljesítő szervezeti feladatainak ellátását, és a kötelező visszaváltási díjas rendszer működtetését.

A Koncesszió időtartama 35 év, melynek kezdőidőpontja 2023. július 1.

A koncesszor köteles a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. tulajdonjogának 100 %-át megtestesítő részvények, illetve üzletrészek megszerzésére az ajánlatkérő által megbízott független értékbecslő szerint megállapított piaci áron és feltételek mellett.

Érdekes, hogy az alkalmasság annak ellenére teljesíthető hasznosító és ártalmatlanító létesítményekkel is, hogy ez a két tevékenység nem is képezi tárgyát a kiírásnak.

A kétkörös pályázatra szeptember 9-ig lehet jelentkezni, a pályázásra rendelkezésre álló bő 3 hét szemebtűnően kevesebb, mint például az állami hulladékgazdálkodást közvetítő szervezet jelentősen kisebb értékű, környezetvédelmi termékdíjköteles termékek előkezelésének és hasznosításának pályázatainál rendelkezésre álló több mint 1 hónap.

 

Facebook Comments

One thought on “Megjelent az egységes hulladékgazdálkodási koncesszió felhívása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .