fbpx

Legyen saját kiskerted!

Bazsalikom a gangról, paradicsom az erkélyről? Egyáltalán nem lehetetlen! Akármilyen kis területünk van kipróbálni a kertészkedést, érdemes próbálkozni vele, hogy kicsit közelebb kerülhessünk újra az ételhez, ami az asztalra kerül.

 

Persze nem reális, hogy mindenki önellátásra rendezkedjen be, de némi odafigyeléssel és ráfordítással kipótolhatjuk a piacon vett portékát és talán egy kicsit másképp fogunk nézni az élelmiszerekre is, hiszen megtapasztaljuk, mennyi munka van például egy kiló paradicsom megtermesztése mögött.

 

Ráadásul az első lépések nem is olyan bonyolultak: kezdő kertészként is jelentős sikerélményt szerezhetünk akár az ablakpárkányon is.

 

Illatos oregánó, karakteres kakukkfű

 

Ahhoz, hogy megtegyük az első lépéseket, még csak erkélyre vagy gangra sincs szükség, elég megnéznünk, melyek azok a fűszernövények, amelyek akár egy cserépben is jól érzik magukat. A növényeknek két dologra van szükségük: napfényre és vízre, ezeket biztosítsuk nekik.

 

Ha nincs kiskert

Ha nem olyan helyen lakunk, ahol kert is rendelkezésre áll, elég egy kicsi erkély, vagy gang hogy kiskertésszé váljunk.  Pár cserép vagy balkonláda is elegendő ahhoz, hogy a fűszernövények mellett akár paradicsomot, csilit, csemegepaprikát is termesszünk.

 

Fontos a türelem! A  zöldségek és gyümölcsök ebben a környezetben lassabban teremnek – ne veszítsük el a kedvünket attól, ha a piacokon már megtermett paradicsomokat látunk. Nekünk is lesz szép paradicsomunk, csak ki kell vele várni az igazi szezont, amikor már szabadföldben is szépen hozzák a növények a terméseket.

 

Ha úgy ítéljük meg, hogy a palántánk nem érzi jól magát, nem fejlődik kellőképpen, érdemes más helyre áttennünk. Kiemelten fontos továbbá, hogy mindig figyeljünk a locsolásukra is.

 

Kezdőknek talán a magról nevelés még túl nagy feladat, elég sok buktatója lehet. A siker reményében érdemes továbbá bőven termő fajtákat keresnünk. Érdeklődjünk kedvenc piacunkon, ki árul a zöldségek mellett palántát is.

 

 

Tippek kiskertbe

 

A kert már elég sok lehetőséget kínál nekünk, ha ki akarjuk próbálni magunkat. De érdemes úgy kalkulálnunk, hogy Magyarországon a legtöbb esetben agyagos talajjal találjuk magunkat szemben. Ilyenkor ajánlott a talajt feljavítani pl. házi komposzttal vagy marhatrágyával.

A fűszernövények majdnem minden talajtípus esetében jól érzik magukat, de a paradicsom és a paprika szabadföldben hozza legtöbb termést. Kiskertbe jó választás lehet még a rukkola, salátafélék, répa, borsó, dinnye vagy cukkini is.

Fontos, hogy a kezdeti lelkesedés mellett ne vállaljuk túl magunkat. Inkább kevés típusú zöldséggel kezdjünk és tapasztaljuk ki, hogy tudjuk gondozni őket.

 

Fontos tanácsok

 

  • Az öntözés nem elbliccelhető! Ha nagyon tudatosan csináljuk, gyűjthetünk esővizet is, mellyel kiválóan lehet locsolni. Az is fontos, hogy figyeljük az időjárás előrejelzést: ha eső várható aznap, megspórolhatjuk az öntözést.
  • Nézzük meg a Nap járását, illetve azt, mikor éget a legjobban és ennek megfelelően válasszuk ki a termeszteni kívánt zöldségeket, illetve helyezzük ki vagy ültessük el őket.
  • Javítsuk fel az agyagos földet! Erre a célra kiváló lehet a házi komposzt is.

 

Tudtad?

 

A www.shopalike.hu friss kutatásában konkrét számokat is találhatunk arra vonatkozóan, mennyivel csökkenhet a kibocsátásunk, ha megpróbálkozunk a kertészkedéssel:

 

  • Az EU kibocsátásának 15%-át a szállítás eredményezi.
  • Egy repülő egy három órás út alatt 150 kg CO2-t bocsát ki. Ha egy 3 fős család maga termeszti az élelmiszerét, nagyjából ennyi CO2-vel lesz kevesebb a kibocsátása egy évben.
  • A dízelautók és a benzinesek minden megtett 1000 kilométeren 150 kg CO2-t termelnek.
  • Egy kisebb teherautó átlagos rakománya 1,2 tonna. Pont ennyit ételt, azaz 1200 kg-ot tesz ki egy háromfős család egy évnyi fogyasztása. Egy 252 m2-s kertben ez a mennyiség már megtermeszthető.

 

Forrás: Zöldunió

Kép forrása: Pexel

 

Partner cikk

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .