fbpx

Ezért ne tároljuk a fiókban a régi mobilt

Bár sok háztartásban évekig tárolják a régi mobilokat, hátha még jó lesz valamikor, kevesen tudják, hogy a telefonokban található veszélyes anyagok hosszú távon szennyezhetik a környezetet, sőt, akár az emberi szervezetre is károsak lehetnek. Többek között ezért is érdemes kivenni a fiókból és elvinni a megunt eszközöket a kijelölt átvevőhelyekre, ráadásul ezzel a fenntarthatóbb gyártást is elősegíthetjük. A Telenor most összegyűjtött három okot, amiért itt az ideje megválnunk a régi készülékektől.

 

1. Az értékes fémek újrahasznosíthatók

Ha visszavisszük a régi telefonjainkat, a környezetünkért is teszünk: ezek a készülékek ugyanis olyan értékes fémeket és egyéb anyagokat tartalmaznak, amelyek az új telefonok gyártásához elengedhetetlenek, viszont a bányászatuk komoly társadalmi és természeti terheléssel járhat. Felmérések szerint a használt mobilok egy része a háztartási szemétben landol, így pedig nagyobb mennyiségű arany, ezüst, réz és vas megy kárba. Az újrahasznosítás esetében viszont ezek egy része a körforgásban marad, ennek köszönhetően csökkenthetjük az anyagok kitermelésével járó drága és környezetterhelő folyamatokat.

2. Veszélyes anyagokat tartalmaz

Bár sokan nem tudják, de a mobilkészülékek veszélyes anyagokat, például ólmot és higanyt is tartalmaznak, amelyek káros hatással lehetnek a környezetre és az emberi egészségre is. Természetesen ezek a mindennapi telefonhasználat során nem jelentenek problémát, viszont, ha nem szakszerűen helyezik el az eszközöket, a környezetet is károsíthatják. Például a kommunális szemétlerakóba helyezve, nedvesség hatására kioldódhatnak a készülékből a mérgező anyagok, és ezzel a talajvizet szennyezhetik, szemétégetéskor pedig a levegőbe kerülhetnek. Ezért kiemelten fontos a működésképtelen készülékek elkülönített gyűjtése; ráadásul, ha az akkumulátor sérült is, akkor már veszélyes hulladéknak számít, amely mindenképpen speciális kezelést igényel.

3. Megéri visszaadni

A fenntarthatósági szempontok mellett akár anyagilag is jól járhatunk, ha gondoskodunk a rég nem használt mobilok és a hozzátartozó kiegészítők megfelelő helyen való leadásáról.  A Telenor üzleteiben bármikor leadhatjuk a régi készülékeket, ahol gondoskodnak azok megfelelő tárolásról, valamint újrahasznosításról vagy -felhasználásról, így meghosszabbítva a mobilok élettartamát.

Ráadásul a rég nem használt készülék akár árengedményre is váltható. A Telenornál egy most futó akcióban október 6-ig bármilyen, beolvasható IMEI számmal rendelkező készülékért cserébe 20 ezer forintos kedvezmény jár új készülék Hiper-tarifával, vagy a vállalkozóknak szóló Telenor MyBusiness Classic L, XL és XXL tarifával történő vásárlásakor, két év hűségidő vállalása esetén. Az október 6-ig a Telenor üzleteiben leadott készülékek után járó, kedvezményre jogosító promóciós kód október 20-ig váltható be; készülékvásárlásonként egy kód érvényesíthető.

A Telenornak nem ez az első olyan kezdeményezése, amellyel az ügyfeleik csökkenthetik ökológiai lábnyomukat. Az előfizetőiket például ösztönzik a papír alapú számla helyett az elektronikus igénybevételére, az üzletekben pedig szerződéskötéskor digitális aláírást alkalmaznak, így kevesebbet kell nyomtatni. A régi típusú SIM-kártyákat folyamatosan kivezetik, helyettük új, fele akkora méretű kártyákat dobnak piacra, ennek köszönhetően a csomagolási hulladék is 50 százalékkal csökken. A mobilkiegészítők között pedig környezetbarát, 100%-ban újrahasznosítható telefontokok is elérhetők az üzletekben. A vállalat célja, hogy a termékeik, szolgáltatásaik és kommunikációjuk révén is hozzájáruljanak a társadalom környezettudatosságának erősítéséhez.

 

További információ a készülékcsere-akcióról: www.telenor.hu/mobilcsere és www.telenor.hu/uzleti/mobilcsere-akcio

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .