fbpx

Új akciótervet adtak ki Kínában a műanyagszennyezés kezelésére

A Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság, a Kínai Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztérium a közelmúltban közösen kiadta a műanyagszennyezés kezelésének 14. ötéves terv időszakára vonatkozó akciótervét.

Kína ötévente közzétesz egy ötéves nemzeti gazdasági és társadalmi fejlődési tervet, a jelenlegi 14. ötéves terv pedig a 2021 és 2025 közötti időszakra terjed ki. Az akcióterv megállapította, hogy 2025-re a műanyag termékek teljes folyamatának – a termelés, forgalmazás, vásárlás, gyűjtés, újrahasznosítás és végleges ártalmatlanítás – ellenőrzése és kezelése hatékonyabb lesz, a fehér szennyezést hatékonyan meg kell akadályozni.

Az „akcióterv” értelmében a műanyagszennyezés forrásainak csökkentése tekintetében jelentősen csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagtermékek ésszerűtlen használatát olyan fontos területeken, mint a kiskereskedelem, az e-kereskedelem, az ételek házhoz szállítása, a csomagküldés és a szállás. A csomagküldő iparban az újrahasznosítható csomagok száma eléri a tízmilliót. A hulladékok gyűjtése és ártalmatlanítása tekintetében a város megfelelő helyeken háztartási hulladékválogatási, -gyűjtési, -szállítási és -kezelési rendszert hoz létre, a műanyaghulladék begyűjtésének és szállításának hatékonysága pedig jelentősen javul. A városokban a háztartási hulladék égetésének kapacitása eléri a napi 800 ezer tonnát, és a műanyaghulladék közvetlen lerakása jelentősen csökken, a használt mezőgazdasági műanyag fóliák 85%-át gyűjtik be és kezelik. Ami a szemétkezelést illeti, a kiemelkedően fontos vizeket, a főbb turisztikai látványosságokat és a vidéki szabadtéri területeket a régi műanyag szeméttől alapvetően megtisztítják.

Az SF Express, a kínai csomagküldő iparág egyik vezető vállalata jó kísérletet tett az újrahasznosítható dobozok használatára. Yao Hongxu (Jao Hon-hszü) alelnök elmondta,

„A csomag kézbesítését követően futárunk visszakéri az újrahasznosítható dobozokat a címzettől, így az a következő alkalommal is használható lesz. Egy ilyen, új típusú csomagolódoboz közel százszor újrahasznosítható. Pekingben közel 100 ezer újrahasznosítható dobozt osztottunk szét, amely 5 millió hétköznapi kartondobozt helyettesít.”

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 2020-ban a Kínában termelt műanyag mennyisége több mint 100 millió tonna volt, de a gyűjtött és újrahasznosított műanyagok súlya csak mintegy 16 millió tonna, ami csak 1/5-ös arány. Ebben az akciótervben javasolt fontos feladat a műanyaghulladék szabályos újrahasznosításának és ártalmatlanításának előmozdítása. Sok olyan műanyag termék, amelyet mindennap látunk, mint például a mosógép tartozékai, ebéddobozok és autóalkatrészek, újrahasznosítható. A 14. ötéves terv időszakában Kínában a műanyag gyűjtésének és újrahasznosításának aránya nagymértékben megnő. Xu Meng (Hszü Mön), a Sinopec kínai olajtársaság alá tartozó Pekingi Vegyipari Kutatóintézet vezető mérnöke elmondta: „Az autók műanyag alkatrészeinek körülbelül 60-70%-a újrahasznosítható. Más alkatrészek újrahasznosíthatóságára is gondolunk. A gumiabroncs és egyes kompozit anyagok újrahasznosítási technológiáját most kutatjuk és fejlesztjük.”

A fogyasztási cikkek területén a közönséges palackok újrahasznosítási volumene adja a legnagyobb arányt, elérte a 24%-ot és a mintegy 3,8 millió tonnát. A nagy mennyiségű gyűjtés és újrahasznosítás érdekében Sanghajban, üzembe helyezték az ország első „műanyag útját”. Az út építése során olyan új polimer anyagot használtak, amely több mint 6000 tejes palackból és aszfaltból készül. A kínai tejipari óriás, a China Mengniu Dairy Company Limited, a műanyagpalackok nagy felhasználója. Lu Minfang (Lu Min-fán) elnök elmondta: „Újrahasznosítottuk a begyűjtött műanyag palackokat, és valódi járható úttá tesszük őket. Ugyanakkor népszerűsítenünk kell a műanyag-újrahasznosító rendszer kiépítését.”

A statisztikák szerint Kínában a főbb műanyag termékek 2020-ban meghaladták a 76 millió tonnát, de az újrahasznosított mennyiség körülbelül 16 millió tonna volt. Iparági bennfentesek előrejelzése szerint 2025-re a hulladék műanyag újrahasznosítási mennyisége körülbelül 25 millió tonna lesz, a műanyag újrahasznosításából készülő termékeket rengeteg területen használhatják, mint például a textilipar, a csomagolás, az elektronika, az autók, az egyszer használatos mindennapi fogyasztási cikkek, zacskók és szatyrok, a mezőgazdasági fóliák.

Az újrahasznosítás mellett a műanyagszennyezés másik megoldása a biológiailag lebomló műanyagok alkalmazása. A hagyományos polietilén műanyag nem bomlik le, az új lebomló műanyagok viszont a talajban vízzé és széndioxiddá bomlanak le. A biológiailag lebomló műanyagok esetében mi a legnagyobb nehézség jelenleg? Az ár. Az ára tonnánként körülbelül 18 ezer jüan, ami közel kétszerese a hagyományos műanyagokénak, és további költségcsökkentésre van szükség az alkalmazás népszerűsítése érdekében.

A költségek mellett még vannak bizonytalanságok a biológiailag lebomló műanyagok alkalmazhatóságában. Weng Yunxuan (Ven Jün-hszüen), a Kínai Műanyag-feldolgozó Ipartestület lebomló műanyaggal foglalkozó szakmai bizottságának elnöke elmondta,

„A biológiailag lebomló műanyagok kevesebb terméknél alkalmazhatók, mint a hagyományos műanyagok. A kapcsolódó szabványokat is ki kell dolgozni és tökéletesíteni kell. Továbbá, hogyan és milyen területeken kell használni a lebomló műanyagokat, erre a kérdésre is kell gondolni. Nem minden lebomló anyag dobható el szabadon, egyesek csak megfelelő körülmények között bomlanak le. Például bizonyos lebomló műanyagokat és konyhai hulladékokat együtt biokémiai megoldás segítségével kezelik, ezt követően bomlanak le.”

 

Forrás: CRIonline

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .