fbpx

Spanyolországban 2023-tól betilthatják a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását

Az El Pais napilap értesülései szerint egy olyan törvénytervezet került a spanyol parlament elé, melynek értelmében 2023-tól betiltják a műanyag csomagolóanyagok használatát az 1,5 kg alatti zöldség- és gyümölcstételek esetében a szupermarketekben és a kisebb boltokban is.

Ez a tilalom nagyon hasonló ahhoz, ami Franciaországban már 2022 során életbe fog lépni – ennek a rendelkezésnek a célja is a feleslegesen képződő hulladék mennyiségének csökkentése. Akárcsak a franciáknál, a spanyoloknál is a Greenpeace kezdeményezésére indult el a javaslat, melynek tárgyalása és bevezetése több európai országban is várható.

A spanyol tilalom nem érinti a nagyobb tételben mozgatott zöldségek és gyümölcsök szállítására használt műanyag tartályládákat, kizárólag a kis tételben forgalmazott árukra vonatkozik.

Az érintett termékek körének pontos meghatározása a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Élelmezési Hivatal feladata lesz.

A spanyol kormány deklarált célkitűzése, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt a vásárlók saját táskáikban, dobozaikban szállítsák haza a boltokból, 2030-ra pedig távlati cél a műanyag italpalackok forgalomban lévő mennyiségének 50%-os csökkentése.

 

Forrás: Fruitveb

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .