fbpx

Műanyag italpalackok – így kell számolni az elkülönített gyűjtést

Megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EUR-Lex.eu oldalon a az Európai Bizottság (EU) 2021/1752 végrehajtási határozata az egyszer használatos műanyag italpalackokból keletkezett hulladékok elkülönített gyűjtésével kapcsolatos adatok kiszámítására, ellenőrzésére és jelentésére vonatkozó szabályokról.

 

Mint portálunk is beszámolt róla korábban, az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904/EU irányelv előírja a tagállamok számára többek között az egyszer használatos műanyag italpalackok 77%-nak (2025 majd 90%-nak (2029) elkülönített gyűjtését. “E cél elérése érdekében a tagállamok többek között:

  1. a) betétdíjas rendszert alakíthatnak ki;
  2. b) a vonatkozó kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerekhez meghatározhatnak elkülönített gyűjtésre vonatkozó célértékeket.”

 

2022-től a tagállamoknak, mint az elkülönített gyűjtési cél vetítési alapjáról, évente jelenteni kell az Unió felé a forgalomba hozott egyszer használatos műanyag italpalackok tömegéről valamint az elkülönített gyűjtésről is. A vegyes települési hulladékból kiválogatott palackok, mint nem elkülönítetten gyűjtöttek, nem számíthatóak bele a mennyiségekbe.

 

Amennyiben a belföldön értékesített italpalackoknak jelentős kivitele, behozatala vagy egyéb EU-n belüli mozgása van – például Svédországban vagy Luxemburgban, ahol az értékesített egyszer használatos műanyag palackos italok jelentős része a szomszédos országokba kerül –, ez a tömeg kiigazítható ezekkel a mozgásokkal, azonban ehhez a gazdasági társaságok által behozott és külön az általuk más tagállamokból beszerzett italpalackokról is jelenteni kell.

 

Az irányelv és a végrehajtási határozat tervezete alapján az elkülönített gyűjtési kötelezettséget átültető, az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 349/2021. (VI. 22.) Korm. rendelet a hazai, egyszer használatos műanyag italpalackok forgalomba hozói és az italpalack hulladékok gyűjtői részére 2022-től nyilvántartás vezetési és éves adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő. Mivel a svéd és luxemburgi példa Magyarországra valószínűleg nem áll, bár az adatszolgáltatás formátuma nem ismert, feltételezhető, hogy az exportált palackokról nem kell majd jelenteni.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .