fbpx

Nem állunk jól a műanyag csomagolási hulladékok újrahasznosításával

Új adatokat közölt az Eurostat a műanyag csomagolási hulladékok uniós újrahasznosításáról.

2019-ben minden EU-ban élő ember 34,4 kg műanyag csomagolási hulladékot termelt, amelyből 14,1 kg került újrahasznosításra.

2009 és 2019 között 24%-kal (+6,7 kg) nőtt az egy lakosra jutó műanyag csomagolási hulladék mennyisége, ugyanebben az időszakban az újrahasznosított mennyiség meredeken, 50%-kal (+4,7 kg) nőtt. A javulás ellenére 2009 óta lakosonként 2,0 kg-mal nőtt az újra nem hasznosított műanyag csomagolás mennyisége a keletkező műanyag csomagolási hulladék értékének nagyobb emelkedése miatt.

2019-ben a becslések szerint a műanyag csomagolási hulladék 41%-át hasznosították újra az EU-ban. Kilenc uniós tagállam hasznosította újra a keletkező műanyag csomagolási hulladék több mint felét: Litvánia (70%), Csehország (61%), Bulgária (59%, 2018-as adatok), Hollandia (57%), Svédország és Szlovákia (mindkettő 53%), Spanyolország (52%), Ciprus (51%) és Szlovénia (50%).

Ezzel szemben a műanyag csomagolási hulladék kevesebb mint egyharmadát hasznosították újra Máltán (11%, 2018-as adatok), Franciaországban (27%), Írországban (28%), Ausztriában (31%), Lengyelországban (32%) és Magyarországon (33%).

 

Facebook Comments

One thought on “Nem állunk jól a műanyag csomagolási hulladékok újrahasznosításával

  • 2021/11/05 at 10:25
    Permalink

    2020-tól a tagállamoknak új és részletesebb egységes számítási módszertan szerint kell jelenteniük az adatokat az Európai Bizottság felé és az Eurostat a tagállamok számítási módszereit a következő években a tagállamoknál helyszínen is meg kívánja ismerni. Mindezt azért, mert komolyan felmerült, hogy a tagállamok adatszolgáltatásainak megbízhatósága egymástól jelentősen eltér. A következő években ezért a sorrend könnyen módosulhat.
    A műanyag csomagolásokra a Bizottság kétszeresen is odafigyel, mert a Brexit miatt az EU-s büdzséből kiesett pénzt többek között egy, az újrafeldolgozásra nem került műanyag csomagolási hulladékok mennyiségén alapuló tagállami befizetéssel pótolják. Magyarországnak, árfolyamtól függően várhatóan évi 50-55 Mrd Ft-t kell majd fizetnie.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .