fbpx

Újabb termékkategória újrahasznosítható csomagolásban a Tescónál

90 sajátmárkás tészta- és rizstermék érhető el mostantól 100%-ban újrahasznosítható csomagolásban a Tescónál. Az áruházlánc ezzel már két teljes termékkategória árucikkeit kínálja környezetbarát csomagolásban. A vállalat így újabb lépést tett annak irányába, hogy 2025-re minden sajátmárkás termékének csomagolása újrahasznosítható legyen, míg a másodlagos csomagolóanyagok újrahasznosításával közel 2000 fát ment meg évente a kivágástól.

2019-ben a Tesco vállalta, hogy 2025-re sajátmárkás termékeinek csomagolását 100%-ban újrahasznosíthatóvá teszi. Idén a vállalat 200 háztartási terméke – köztük például mosó- és tisztítószerek – csomagolását tervezte át ennek megfelelően, most pedig tészta- és rizstermékeit vezette be újrahasznosítható csomagolásban. Magyarországon a vásárlók évente mintegy 7,5 millió ilyen terméket vesznek a Tescóban, így a fogyasztói (ún. elsődleges) és a gyűjtő (ún. másodlagos) csomagolás újrahasznosíthatósága rengeteg csomagolóanyagot ment meg attól, hogy a szeméttelepen végezzék. Hazánk egy főre eső, évi átlagos rizs- és tésztafogyasztását figyelembe véve az értékesített mennyiség fedezné Debrecen és Kecskemét teljes lakosságának egész éves igényeit.

 „A Tescónál folyamatosan azon dolgozunk, hogy az élelmiszer- és csomagolási hulladék visszaszorításával csökkentsük környezeti lábnyomunkat. Sajátmárkás termékeink csomagolásából már minden nehezen újrahasznosítható anyagot eltávolítottunk, és vállaltuk, hogy 2025-re az összes sajátmárkás termékünk csomagolását újrahasznosíthatóvá tesszük. Mivel Magyarországon a különféle rizs- és tésztafélék a leggyakoribb napi fogyasztási cikkek közé tartoznak, megújult, újrahasznosítható csomagolásuk jelentősen hozzájárul a termelés és fogyasztás fenntarthatóbbá tételéhez”– mondta Kámán Tamás, a Tesco-Global Zrt. beszerzési igazgatója.

A termékek csomagolását úgy alakították ki, hogy a vásárlók használat után azokat a lakóhelyükön található megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe tudják kidobni, így biztosan újrahasznosításra kerülnek. A Tesco ezenkívül több mint 112 tonnányi másodlagos papírcsomagolást gyűjt vissza áruházaiból, hogy a hulladékból partnerei újrahasznosított termékeket, köztük például Tesco bevásárlótáskákat állítsanak elő. Ennek hiányában évente 1919 fát kellene elültetni, hogy pótolni tudják ezt a papírmennyiséget. Az áruházlánc ezért olyan módszereket alkalmaz, amelyek segítségével a hulladékot egyéb célokra használhatja fel, bezárva ezzel a kört, melynek eredményeként a csomagolóanyag nem megy veszendőbe.

Nemrég zárult a Magyar Élelmiszerbank adventi jótékonysági akciója, amelyben a Tesco is részt vett, hogy vásárlói és kollégái segítségével minél több tartós élelmiszert – köztük például rizst és tésztát – segítsen összegyűjteni össze a rászorulók számára. A novemberi hétvége alatt összesen 348 tonna élelmiszer gyűlt össze, ebből 155 tonna a Tesco áruházakban, ami közel 370 ezer adag ételnek felel meg. Az áruházlánc a termékek értékének 20 százalékával, azaz 21,5 millió forint felajánlásával egészíti ki az adományt, hogy ezzel is segítse az Élelmiszerbank működését és a nélkülözők év közbeni ellátását. A Tesco online szolgáltatásának felületén egészen december 5-ig lehetett jótékonykodni különböző értékű adománycsomagok vásárlásával, melyekből több mint 1,7 millió forint értékű támogatás jött össze.

 

Facebook Comments

One thought on “Újabb termékkategória újrahasznosítható csomagolásban a Tescónál

  • 2021/12/23 at 19:09
    Permalink

    A termékeket elnézve felmerül a kérdés, hogy eddig mibe csomagolták azokat, ha ezek most az újrafeldolgozható csomagolások (feltételezzük, újrahasznosítás alatt ezt értették, az energetikai hasznosíthatóságot, ami szintén újrahasznosíthatóság, nem, elvégre azt elég sok minden teljesíti). A képen látható csomagolások nem mutatnak különösebb eltérést ezeknek a termékeknek a szokásos csomagolásaitól. A 112 tonna papírcsomagolás kicsit kevésnek tűnik a több mint 100 Tesco áruházra.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .