fbpx

„Passzold vissza, Tesó!” – 2021 végén már 5 tonnánál jár a kampány eredménye!

A négy éve futó „Passzold vissza, Tesó!” kampányban, 2021 őszén visszagyűjtött mobiltelefonok mennyisége: 99 gyűjtőponton – 1275 kg! A szervezők elégedettek az eredménnyel köszönik a gyűjtésben résztvevők munkáját! 

A 2018-ban indított kampány eddigi eredményeivel együtt mára összesen 800 gyűjtőpont részvételével, több mint 5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze. A kampányhoz 2022-ben is lehet csatlakozni, tavasszal újraindul a gyűjtés!

Negyedik éve tart a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Idén is további gyűjtőpontok csatlakoztak a kampányhoz. Számos, a gyűjtésben résztvevő szervezet belső kommunikációs kampányt, szemléletformáló eseményeket, előadásokat szervezett, így tudták aktívan mozgósítani a környezetüket, hogy minél több mobiltelefont adjanak le a gyűjtődobozokba. A gyűjtők munkáját ősszel is tájékoztató webinárral és animációs videófilmmel segítették a szervezők. A video és a webinár felvétele a KÖVET Egyesület youtube csatornáján megtekinthető. A kampány támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

 

Íme a  díjazottak listája:

A kampányban résztvevő legeredményesebb vállalat Csimpánz Örökbefogadást kap ajándékba az Intézet programjának keretében (Csimpánz Örökbefogadási Program)

  • Az örökbefogadást kapta: MVM Services Zrt. (Budapest és Szeged)

A kampányban résztvevő legjobban teljesítő KKV, intézmény és szervezet, valamint a különdíjasok szemléletformáló szakmai előadást kapnak ajándékba “Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint egy-egy Zöld IrodaZöld Rendezvény Minősítés előadást a KÖVET Egyesület szervezésében.

Az előadásokat és a képzéseket kapták:

  • KKV kategóriában: STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft., Sopron
  • Intézmény kategóriában: Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium, Budapest
  • Szervezet: Szentiváni Öko Szeglet Egyesület, azaz SZÖSZ, Győrszentiván

 

Két különdíjat is odaítéltek a szervezők:

  • A Pécsi Tudományegyetem ősszel felhívást adott közzé a hazai egyetemek számára, hogy csatlakozzanak ők is a kampányhoz. Ezen kívül három megyére kiterjedő saját kommunikációs kampányukkal, kimagasló eredménnyel zárták a félévet. Sikerük díja egy Kommunikációs Különdíj.
  • A Leginnovatívabb Gyűjtőpont Különdíját a budapesti DXC Technology Magyarország Kft. A munkatársak csapatként összeállva átnézték a készülékeket, megjavították, amit lehetett és egy hajléktalanokkal foglalkozó alapítvány számára felajánlották a már működőképessé tett mobiltelefonokat. Ezzel a kampány új irányát mutatták meg, vagyis a javítás, újrahasználat lehetőségét.

 

A szervezők célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A kampányhoz 2021-ben csatlakozó szervezetek listája itt tekinthető meg: www.kovet.hu

A kampányhoz eddig csatlakozó közel 800 gyűjtőpont között vannak visszatérők és sok helyszín csatlakozott újonnan. Közöttük találhatók iskolák, óvodák, civil szervezetek, intézmények, üzletek, irodák, szálloda, könyvtár, színház, kutatóintézet, nemzeti park, múzeum, kereskedelmi, ipari és agrárkamara, minisztérium, bíróság és még sorolhatnánk.

 

„Together we can! Together we will!” – „Együtt meg tudjuk csinálni! Együtt meg fogjuk tenni!”- Dr. Jane Goodall

„Köszönjük szépen minden résztvevőnek, aki hozzájárult a tavaszi kampány sikeréhez! Mi úgy hívjuk ezeket a mobilgyűjtő dobozokat, hogy a „remény dobozai”, mert reményt adnak minden főemlősnek, a csimpánzoknak, gorilláknak, a bonobóknak és a kongói térségben élő helyi közösségeknek is, hogy jobbá válhat az életük. Ez a kampányunk és a Jane Goodall Intézet legfőbb célja.”  – mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

 

Gratulálunk minden résztvevőnek az eredményes gyűjtéshez, köszönjük, hogy csatlakoztak a kampányhoz! A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló használaton kívüli telefonokat, tableteket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik, észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra, a körforgásos gazdaságra és az életvitelünk környezeti hatásaival kapcsolatos szemléletformálásra.” mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

 

A kisméretű elektronikai eszközöket (az EEE/WEEE –ket) a legnehezebb visszagyűjteni, de pont ezért mindent meg kell tenni és felhívni a társadalom, a lakosság figyelmét a problémára és a megoldására. Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek. Emellett az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. (az alcélok a mellékletben olvashatók)

A visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

A kampány folytatódik, 2022 folyamán is március 22-étől november 22-éig van lehetőség újabb gyűjtésre.

 

Csatlakozzon Ön is, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont!

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .