fbpx

A nagy élelmiszerláncoknak kötelezővé válik az élelmiszermentés

Az Országgyűlés elfogadta az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosítását. A jogszabály 2022. február 1-jétől lép hatályba.

A törvény értelmében a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű láncoknak fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az állami Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. részére.  Ezt 48 órával a minőségmegőrzési határidő előtt kell megtenni, emellett a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjában is változik a kulcs, eddig 2,5 százalék volt az adó, ez a jövőben 2,7 százalék lesz.

Az új szabályok nem vonatkoznának azokra az élelmiszerekre, amelyeket eleve 48 óránál rövidebb lejárati idővel gyártanak, így a helyben készülő pákáruk egy része biztosan megmenekülne. A jogszabály ezen felül arra is kötelez, hogy az érintett üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteniük, amit az élelmiszermentő központnak kell benyújtaniuk.

Az első ilyen tervüket 2022. május 31-ig kell beterjeszteniük. Emellett ki kell nevezniük egy élelmiszermentési felelőst is. Az az élelmiszerlánc viszont, amely nem készít tervet, vagy 2 százalékkal túllépi az élelmiszer-hulladék tervezett mértékét, bírsággal sújtható.

mti

 

 

Facebook Comments

One thought on “A nagy élelmiszerláncoknak kötelezővé válik az élelmiszermentés

  • 2021/12/21 at 09:01
    Permalink

    Tegyük hozzá, pont a nagy élelmiszerláncok már eddig is külön gyűjtötték a lejárati időhöz közeli, még fogyasztható élelmiszereket, pl. a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül. Ez már csak azért is volt érdekük, mert az élelmiszer-hulladékok kezelésének költsége van. Ehhez kapcsolódóan vállalták, hogy a NÉBIH újságát terjesztik, melyben mindig szó van az élelmiszer-hulladékok megelőzéséről. A közeli lejáratú, de még az üzletben értékesíthető élelmiszereknek a boltból való kényszerű elszállítása, amit az új jogszabály tartalmaz, a környezeti mellett szociális szempontból is hátrányos, nem érthető, hogy miért van rá szükség. Mindenesetre úgy tűnik, a hulladékos szakmával még az államigazgatáson belül sem egyeztették.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .