fbpx

Több mint 2,8 millió liter sütőolajat gyűjtött be a Mol 10 év alatt

Több mint 2,8 millió liter, vagyis 2561 tonna sütőolaj jött össze a Mol 2011-ben kezdődött gyűjtőakcióján – közölte a társaság az MTI-vel.

A sütőolajból bioüzemanyag készül, a kezdeményezés tehát illeszkedik a vállalat hosszú távú stratégiájához – írták. A használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, majd tisztítást követően eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe. Az itt készült terméket a Mol százhalombattai finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A sütőolajat az üzemi konyhákról és éttermekből szervezetten szállítják el, míg a háztartások országszerte több mint 350 töltőállomáson adhatják le azt. Az eddigi adatok szerint messze a legtöbb sütőolaj Budapestről és Pest megyében gyűlt össze, csaknem 1055 tonna az elmúlt 10 évben. Ezt követi Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye 110 tonnát meghaladó mennyiséggel, további 6 megyében pedig 100 tonnánál több gyűlt össze – tették hozzá.

A háztartások az év végén különösen sok étolajat használnak, a Mol ezért is hangsúlyozza a begyűjtés jelentőségét. Csatornába öntve a sütőolaj nagy károkat okoz, a természetbe jutva pedig ezer liter vizet is elszennyezhet egy cseppje a közlemény szerint.

mti

 

Facebook Comments

2 thoughts on “Több mint 2,8 millió liter sütőolajat gyűjtött be a Mol 10 év alatt

 • 2021/12/29 at 07:16
  Permalink

  Szívesen gyűjtenénk mi is. De nálunk Romániában még az alap szelektív gyűjtés is csak elméleti. Inkább kifizessük a büntetést az Uniónak s azzal hagyjuk az egészet. 🙁 🙁

  Reply
 • 2021/12/27 at 19:24
  Permalink

  Ez éves átlagban 280 ezer litert jelent, 0,9 kg/l súllyal számolva 252 t. Összehasonlításul: az éves értékesített mennyiség országosan évekkel ezelőtt kb. 80 millió literes nagyságrendben mozoghatott, az éves visszagyűjtött mennyiség 6-7 ezer tonna körül. A begyűjtésben a MOL szerepe egyenlőre nem jelentős, nem is vesznek át minden kúton és az ingyenes gyűjtőkanna osztásával is évekkel ezelőtt felhagytak, bár műanyag palackban vagy üvegben is átvesznek.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .