fbpx

Szeméthegyek borítják egy katalán város utcáit a hulladékszállítók sztrájkja miatt

Egyre növekvő hulladékhegyek borítják a katalán Salt városának utcáit, mivel a helyi szemétszállítók húsz nappal ezelőtt határozatlan idejű sztrájkba kezdtek – ismertette a helyzetet a spanyol sajtó csütörtökön.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) helyszíni beszámolója szerint a 30 ezer lakosú városban az emberek arra panaszkodnak, hogy nem lehet közlekedni a járdákon felhalmozódott szemeteszsákoktól, elviselhetetlen a bűz és megjelentek a patkányok is.

A szemétszállítással és takarítással megbízott FCC Medio Ambiente nevű cég alkalmazottai december 25-én hirdették meg munkabeszüntetési akciójukat, hogy követeljék a munkáltatótól a 2019-ben lejárt kollektív szerződés megújítását, valamint a munkafeltételek javítását és a négy éve befagyasztott bérek emelését.

A felek az elmúlt húsz napban három alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz, de megállapodniuk nem sikerült.

A városi önkormányzat két héttel a sztrájk kezdete után eljárást indított a minimumszolgáltatások – az egészségügyi és oktatási intézmények, piacok környékének rendben tartása – teljesítésének elmaradása miatt és 100 ezer eurós pénzbírságot helyezett kilátásba. Válaszul a takarítóvállalat más városokból, Manresából és Mataróból rendelte át kamionjait és munkásait.

Xavier Vives, a sztrájkbizottság elnöke bejelentette: a sztrájktörők bevonása miatt feljelentik a céget a munkaügyi felügyeletnél, mivel ezzel a lépéssel megsértette a dolgozók sztrájkhoz való jogát.

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: