fbpx

Már megjelentek a 2020. évi hulladékgazdálkodási adatok a statisztikai adatbázisokban

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) publikus felületén megjelentek az adatszolgáltatók 2020. évi jelentései és az azokból összeállított országos aggregált adatok is elérhetőek az adatszolgáltatások ellenőrzése, hiánypótoltatása és összesítése után. 

 

Országos összesített hulladékgazdálkodási adatszolgáltatások az OKIR Egységes Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer moduljában találhatóak területi,hulladék azonosító kód, eredet vagy éppen kezelés szerinti bontásban. Az adatok értelmezésekor körültekintően kell eljárni és szükséges figyelembe venni az adatszolgáltatások sajátosságait.

 

A keletkezett hulladékról a hulladékképződésre vonatkozó adatoknál pontosabb képet adhatnak például a gyűjtött hulladékra vonatkozó számok, amennyiben a hulladéktermelők egy részének (pl. magánszemélyek) nincs adatszolgáltatási kötelezettsége. A gyűjtött hulladék mennyiségére vonatkozó adatoknál ugyanakkor a több adatszolgáltató által is lejelentett, de ugyanarra a hulladékra vonatkozó adatok többszörösen is megjelenhetnek. Így az eredet szerint kereskedőtől (B) átvett hulladék megjelenik más, pl. a lakossági (L) vagy termelői (M, T) eredetű mennyiségekben is, így a kétszeres összesítés elkerülése érdekében azokat ki kell zárni.

 

Mi van a környezetemben? modulban adott ügyfélre vagy közvetlenül a telephelyre rákeresve a találat melletti „i”-re kattintva a képződés, gyűjtés, kezelés adatai telephely szinten is lekérdezhetőek.

 

A köztisztasági tevékenységet végző vállalkozások által a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) külön jelentett, a KSH Tájékoztatási Adatbázisában (STATINFO) összesített adatok még csak a 2019. évi számokat tartalmazzák.

 

A közszolgáltatók összesített hulladékgyűjtéséről és kezeléséről a 2022. évi Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv elfogadott változatában találhatóak adatok közszolgáltatónként, a tervváltozatában pedig ábra is mutatja az összesített mennyiségáramlásokat.

 

Az Eurostat hulladékos adatai között a csomagolási és az elem és akkumulátor hulladék adatok után a 2020. évi települési hulladék keletkezés és kezelés adatok is felkerültek. Továbbra sem kerültek még publikálásra ugyanakkor az elektromos és elektronikus berendezések hulladékaira vagy a hulladékká vált gépjárművekre vonatkozó 2020. évi adatok.

Lukas fotója a Pexels oldaláról
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .