fbpx

Azonosítottak egy műanyagból mikoműanyagot előállító gombafajt

Nagy hatásfokkal munkálja meg a polietilént és más műanyagokat egy tengeri gombafaj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak, egyes műanyagféléket két hét alatt darabokra bont.

A Szun Csao-min vezette kutatócsapat 2016 óta több mint 1000-féle műanyaghulladékot gyűjtött össze a tengerekből és e minták egyikén találták a plasztikfaló tengeri gombát.

A gomba hatására a műanyag mintegy négy hónap alatt összezsugorodik, megváltoztatja a színét és apró töredékekre hullik.

Szun Csao-min csapata laboratóriumi körülmények között felgyorsította a gomba szaporodását és elérte azt, hogy két héten belül apró darabokra bontsa le a poliésztert, a poliuretánt és a biológiailag lebomló műanyagokat. A kutatócsapat kezdeményezte kutatási eredményeik országos szabadalmaztatását – olvasható a Hszinhua hírében.

Becslések szerint évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül a világtengerekbe, és mikroműanyaggá lebomolva a globális táplálékláncba, komoly veszélyt jelentve a tengeri ökoszisztémára. A tengeri gombák megoldást kínálhatnak a problémára – vélte a kínai kutató.

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .