A ReMat Magyarországon piacvezető a műanyagok újrahasznosításában, amelyhez kommunális és ipari eredetű műanyaghulladékot használ fel. A vállalat többféle polietilén és polipropilén regranulátumot állít elő és egyedi igények szerinti termékek széles választékát kínálja. A ReMat vezető gyártók automata szelektáló rendszerével, tisztító és regranuláló berendezéseivel rendelkezik, amelyek évente akár 25.000 tonnát is képesek feldolgozni. Ezzel a felvásárlással a MOL képes lesz egyedi igényeknek megfelelő műanyag és újrahasznosított megoldásokat kifejleszteni, hogy teljesíteni tudja ügyfelei egyre növekvő igényét az újrahasznosított anyagok iránt.

A MOL-csoport tavaly februárban indította el “Shape Tomorrow” 2030+ stratégiáját, amelyben még nagyobb fókuszt kapnak a fenntarthatósági célok. A stratégia egyik fő pillére a körforgásos gazdaság integrálása a MOL működésébe, ezért a vállalat egymilliárd dollárt fektet be a következő öt évben alacsony szén-dioxid kibocsátású és fenntartható projektekbe. A hulladékok feldolgozása és hasznosítása az új fenntartható megközelítés egyik kulcseleme.

A mindennapi életünkhöz szükségünk van műanyagokra. A műanyag jó; amit nem szeretünk, az a kezeletlen műanyaghulladék, amely szennyezi a bolygót. A MOL azért kezdett a körforgásos gazdaságba befektetni, mert mindannyian jobb környezetben akarunk élni, ehhez pedig több újrahasznosított termékre van szükségünk. Ráadásul ügyfeleink egyre nagyobb igényt támasztanak az újrahasznosított anyagokra, így a jó ügy itt jó üzleti lehetőségekkel találkozik. Ezt szem előtt tartva az elmúlt néhány évben elkezdtünk erős portfóliót kiépíteni az újrahasznosítás területén, és itt nem állunk meg: a nettó zéró szén-dioxid kibocsátású gazdaság érdekében mindenféle hulladékot erőforrásként kell felhasználnunk, a jelenleginél sokkal okosabb módon. Célunk, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaság kulcsszereplőjévé váljunk Közép- és Kelet-Európában, és ez a felvásárlás egy fontos lépés e lenyűgöző cél felé.” – mondta Szabó Gabriel, a MOL-csoport Downstream ügyvezető alelnöke.

Olasz László, a ReMat vezérigazgatója elmondta: „Hosszú utat tettünk meg alapításunk óta, és hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy úttörők vagyunk a magyarországi műanyag újrahasznosító iparban. Az elmúlt két évtizedben korszerű létesítményekbe fektettünk, és folyamatosan bővítettük feldolgozó kapacitásainkat, amelyek képesek támogatni Magyarország műanyag újrahasznosítással kapcsolatos kötelezettségeit az Európai Unió felé. Örömmel csatlakozunk a MOL-hoz és állunk az új kihívás elé, hogy továbbra is növekedésre ösztönözzük ezt a vonzó üzletágat.

A MOL a már végrehajtott beruházások mellett folyamatosan keresi a lehetőségeket annak érdekében, hogy növelje az újrahasznosított anyagok arányát termékportfóliójában. Az első lépést 2019 novemberében tette meg az Aurora Kunststoffe GmbH, egy újrahasznosított műanyag alapú kompaund gyártó cég felvásárlásával Németországban. Az Aurora és a ReMat évi 40 000 tonna összkapacitásával a MOL fenntartható kompaundok és regranulátumok széles választékát kínálhatja az autóipar és a csomagolóipar számára. A MOL stratégiai partnerséget kötött a német APK vállalattal is, amely úttörő szerepet játszik a műanyag újrahasznosítási technológia fejlesztésében, és amelynek oldószer alapú eljárása képes kiváló minőségű polimereket előállítani komplex műanyaghulladékból. A közelmúltban a MOL stratégiai partnerséget kötött a svájci Meraxis céggel, hogy a jövőben a poliolefin re-kompoundok fejlesztését és gyártását előremozdítsa.  A MOL a vegyi újrahasznosítás területén is tervez beruházásokat, és komoly lépéseket tesz a további hulladékgazdálkodási tevékenységek irányába.