fbpx

Javításhoz való jog: a képviselők tartósabb és könnyebben javítható termékeket szeretnének

Az új „javításhoz való jognak” ki kell terjednie a tartós, javítható termékek tervezésére, valamint az informatívabb címkézésre és a kiterjesztett garanciális jogokra.

Az Európai Parlament (EP) múlt hét csütörtökön 509 igen, 3 nem szavazattal és 13 tartózkodás mellett elfogadta azt a követelménylistát, aminek az Európai Bizottság (EB) által az elkövetkező hónapok során kidolgozandó, az ún. “javításhoz való jogról” szóló törvényjavaslatnak meg kell majd felelnie.

A képviselők egyetértettek abban, hogy a javításhoz való jognak a termék teljes életciklusára kell vonatkoznia és figyelembe kell vennie a terméktervezést, az etikus gyártást, a szabványosítást és a fogyasztók tájékoztatását, beleértve a javíthatóságra és a közbeszerzésre vonatkozó címkézést is. Az előzőeken túl segítenie kell az erőforrások hatékonyabb felhasználását, csökkentenie kell a hulladékot és ösztönöznie kell a termékek kiterjesztett használatát.

Az új szabályozással az EP képviselők azt szeretnék elérni, hogy a gyártók a jelenleginél hosszabb életciklussal rendelkező termékeket tervezzenek, gyártsanak és árusítsanak, amiket könnyebben lehet majd javítani. A javításhoz való jognak ennek megfelelően előre kell írnia majd a gyártók számára, hogy azoknak biztosítaniuk kell a függetlenül javítóműhelyeknek és a fogyasztóknak is hozzáférést termékeik javítási és karbantartási információihoz teljesen ingyenesen.

A digitális eszközöket illetően a képviselők azzal érvelnek, hogy a szoftverfrissítéseknek visszafordíthatónak kell lenniük, és nem vezethetnek például az okostelefonok teljesítményének csökkenéséhez.

Az Eurobarométer felmérése szerint az uniós polgárok 79%-a gondolja úgy, hogy a gyártókat kötelezni kellene arra, hogy megkönnyítsék a digitális eszközök javítását vagy az egyes alkatrészeik cseréjét, és 77%-uk szívesebben javítaná készülékeit, mintsem újat vásároljon. Az elektronikai hulladék a leggyorsabban növekvő hulladékáram a világon, 2019-ben több mint 53 millió tonnát dobtak ki.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .