fbpx

Üveghulladék-hasznosítást fejlesztenek Orosházán

Csaknem félmilliárd forintos fejlesztéssorozatba kezdett az üveghulladék-hasznosítással foglalkozó orosházi Re-Glass Kft. Sikeres k+f projekt esetén egy Nyugat-Európában is akut problémára találhatnak megoldást – tájékoztatta a cég ügyvezetője az MTI-t.

Aszódi Ferenc elmondta, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz keretéből két pályázaton nyertek el 143, valamint 206,5 millió forint támogatást; mindkettő 70 százalékos támogatási intenzitású. A fennmaradó összeget saját erőből fedezik.

Az egyikből korszerűsítik szállítószalag-rendszerüket, anyagmozgató berendezést és 60 szállítókonténert vásárolnak, valamint napelemes rendszert telepítenek. A fejlesztéssel mintegy 2600 négyzetméterrel nő a tárolókapacitásuk.

Új adagolót építenek be a meglévő hőszigetelt- és laminált üveg, valamint autószélvédő-üveg feldolgozó gépsorukba. A korábbi óránként 500 kilogrammról ezt a kapacitást 20 tonnára lehet növelni – mondta Aszódi Ferenc. Az eszközbeszerzést az év végéig kell lebonyolítani.

A kutatás-fejlesztési-innovációs projekt célja az eddig hulladéktárolókba szállított laminált gépkocsi-szélvédőüvegek komponenseinek, az üvegnek és az úgynevezett PVB ragasztóanyagnak a szétválasztása és az üveg gazdaságos kinyerése. Nyugat-Európában is kiemelt igény mutatkozik a probléma megoldására – jegyezte meg az ügyvezető. Saját felismerésük, hogy bizonyos szervetlen sók oldatában a PVB – megfelelő hőmérsékleten és idő alatt – megduzzad és leválik az üvegről.

“A pályázati forrást arra nyertük el, hogy ezt a laborszinten működő dolgot kisipari méretben is működővé tegyük” – magyarázta Aszódi Ferenc. A projektet 2024 márciusában kell lezárni. Hozzátette, ha a kísérletek sikeresek és gazdaságosak lesznek, a jövőben egy üzemet is építenének a technológiára alapozva, kezdetben évi 1000 tonna tervezett kapacitással, amely akár duplázható vagy triplázható lesz. Az eljárás know-how része, különösen szabadalmi védettség megszerzése esetén, értékesíthető világszinten is – mondta az ügyvezető.

A 2000-ben alapított Fer-Marik Kft. 2019 óta viseli a Re-Glass nevet; síküvegek begyűjtésével, kezelésével és hasznosításával foglalkozik. Az orosházi mellett Budapesten és Mezőörsön is rendelkeznek telephellyel. Az orosházi öblös-, és síküveggyárat kilencven százalékban a Re-Glass Kft. látja el alapanyaggal. Idén a tervek szerint 65 ezer tonna üveghulladékot dolgoznak fel.

mti

JamesRonin képe a Pixabay -en.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .