fbpx

Italos kartonokból gyárt építőanyagot a Stavmat Kaposváron

Gipszkartont helyettesítő lapok gyártásába kezdett tetra pak italos kartonok újrahasznosításával a Stavmat Építőanyag Kereskedelmi Zrt. Kaposváron – jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP)  polgármester a somogyi megyeszékhelyen.

A politikus a témában tartott sajtótájékoztatón elismeréssel szólt arról, hogy a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot szem előtt tartó beruházás kezdődik Kaposváron.

Ivan Frantisek, a szlovák érdekeltségű cég vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a beruházás összértéke mintegy 3,9 milliárd forint. Az építőanyagot jelenleg egy kísérleti gépsor készíti, amely mellé jövő januárig további kettőt helyeznek üzembe.

Jelezte, számításaik szerint a gyártáshoz évi 50-70 tonna tetra pak csomagolóanyagra lesz szükségük, amely a térségből biztosítható.

Hozzátette: a Stavmat további 7,8 milliárd forintból csarnok építését és 10 gépsor üzembe helyezését tervezi Kaposváron a közeljövőben, bízva abban, hogy a termékükre Magyarországon és külföldön is lesz kereslet.

Milan Knezo, a gyártási technológiát biztosító GreenCon ügyvezetője arról szólt, hogy a termelés beindulása is bizonyíték arra, milyen fontos a szelektív hulladékgyűjtés. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban elvárás, hogy az építőipar egyre több újrahasznosított anyagot használjon fel.

Kiemelte, hogy a három gépsor mintegy 20 embernek ad munkát, de a dolgozók létszáma az új csarnok megépítésével az 50-et is elérheti.

mti

 

Facebook Comments

2 thoughts on “Italos kartonokból gyárt építőanyagot a Stavmat Kaposváron

  • 2022/06/29 at 11:10
    Permalink

    hogy érzékeljük a beruházás hulladékgazdálkodási jelentőségét: a Magyarországon forgalomba hozott italos kartonok mennyisége évi mintegy 20 ezer tonna.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .