fbpx

Mindenhol ott vannak már a mikroműanyagok

A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál kutatók, a szakértők arra jutottak, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroműanyagok.

A pénteken közzétett jelentés (Around the plastic world in 455 days) készítőinek 46 ezer kilométer hosszú, 455 napos útja Ausztrália nyugati partjainál kezdődött, megkerülték Dél-Amerikát, majd Ausztrália keleti partjaira tértek vissza, miközben 177 vízmintát gyűjtöttek. Kliti Grice, a projekt vezetője és a perthi Curtin Egyetem geokémikusa szerint a kiterjedt mintavétel különleges óceáni területek mikroműanyag-szennyezésének pontos mérését tette lehetővé.

„A világ óceánjainak olyan helyeit akartuk elérni, ahol korábban nem vettek mintát mikroműanyag után kutatva, hogy így globális képet kaphassunk a műanyagszennyezés eloszlásáról” – mondta Grice.

A mintákban járművek gumiabroncsából, pelletből, textilekből, építőanyagokból, kozmetikumokból és csomagolóanyagokból származó szemcséket találtak az óceán szinte minden területén.

A mikroműanyagok olyan parányi szemcsék, amelyek a műanyag bomlásával, aprózódásával jönnek létre.

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .