fbpx

Megszületett az uniós döntés az egységes töltőport bevezetéséről

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024. őszétől az USB Type-C lesz az összes mobiltelefon, táblagép és kamera egységes töltőportja az EU-ban.

A rádióberendezésekről szóló módosított irányelvről szóló ideiglenes megállapodás egységes töltési megoldást hoz létre egyes elektronikus eszközök esetében. Ez a törvény része annak a szélesebb uniós erőfeszítésnek, amely az EU-ban a termékek fenntarthatóbbá tételére, az elektronikai hulladék csökkentésére és a fogyasztók életének megkönnyítésére irányul.

Az új szabályok értelmében a fogyasztóknak többé nem lesz szükségük minden új készülék vásárlásakor töltőkészülékre és kábelre, mivel a jövőben egyetlen töltőt használhatnak az összes kis- és közepes méretű hordozható elektronikai eszközükhöz. A szabályozás értelmében a vezetékes kábellel újratölthető mobiltelefonokat, táblagépeket, e-olvasókat, fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, fejhallgatókat és headseteket, kézi videojáték-konzolokat és hordozható hangszórókat gyártótól függetlenül fel kell szerelni C típusú USB-porttal. A hatálybalépést követő 40 hónapon belül a laptopok töltését is hozzá kell igazítani a követelményekhez.

A fogyasztók egyértelmű tájékoztatást kell kapjanak az új készülékek töltési jellemzőiről, így könnyebben eldönthetik, hogy meglévő töltőik kompatibilisek-e azokkal. A vásárlók azt is eldönthetik majd, hogy töltővel vagy anélkül kívánnak-e új elektronikai berendezést vásárolni.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .