fbpx

Beszámolt a MEKH az Országgyűlésnek

Beszámolt az Országgyűlésnek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021. évi tevékenységéről.

 

A beszámoló szerint többek között “2021-ben a Hivatal hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenysége kibővítésre került, így a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjjal kapcsolatos díjelőkészítési és díjfelügyeleti tevékenység mellett a Hivatal feladat- és hatáskörébe került a  hulladékgazdálkodási közszolgáltatók szerződéseinek és kötelezettségvállalásainak jóváhagyása, valamint a közszolgáltatók és közszolgáltatói alvállalkozók Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervnek való megfelelőségének vizsgálata. Emellett a Hivatal részt vett a hulladékgazdálkodási koncessziós pályázati kiírás előkészítésében és év végére az ország területén működő hulladékgazdálkodási eszközökről és létesítményekről vagyonkatasztert állított fel.

2021-ben a Hivatal a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintően a korábbi évekhez hasonlóan látta el díjelőkészítési és díjfelügyeleti tevékenységét. Emellett a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló nem rendszeres közszolgáltatás ellátása során felmerülő indokolt többletköltségigények elbírálását is a Hivatal végezte. Az innovációs és technológiai miniszter rendeletalkotási jogkörébe tartozó hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjak szabályozásának előkészítéséhez szükséges díjjavaslatot, valamint az ágazat helyzetének átfogó értékelését a jogszabályban előírt határidőre a Hivatal megküldte a miniszter részére.”

 

Itt jegyezzük meg, hogy a hulladékról szóló törvény 2021. tavaszi, a koncessziót bevezető módosításával a terv szerint 2023. július 1-től a MEKH hulladékgazdálkodási ellenőrzési és díjmegállapítási feladatai is jelentősen bővülnek.

 

Többek között a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjakat a MEKH javaslatának figyelembe vételével állapítja meg a hulladékgazdálkodásért felelős miniszter rendelete. A kiterjesztett gyártói felelősséggel érintett termékek gyártói által a termékekből keletkező hulladékok gyűjtéséért és kezeléséért a gyártók által fizetendő pénzügyi hozzájárulást úgy kell megállapítani, hogy az fedezze a koncessziós társaságnak a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettséget a gyártó nevében teljesítő szervezet feladataival összefüggő tevékenysége körében felmerülő indokolt költségeit. Ezen indokolt költség – melybe a Ht. fogalommeghatározása szerint a hulladékgazdálkodást végző működéséhez ténylegesen szükséges költség, beleértve a tőkeköltséget is, tartozik – megállapításában a MEKH-nek ugyancsak kulcsszerep jut, már 2022 nyarán:

 

A Ht. szerint a koncesszor – ideértve a koncessziós társaságot és a koncesszori alvállalkozókat is – indokolt költségeinek meghatározására és szabályozására vonatkozó alapelveket és keretszabályokat a MEKH elnöke rendeletben állapítja meg a tárgyévet megelőző év augusztus 15-ig – de első alkalommal a Ht.-nak az Országgyűlés előtt lévő módosítása szerint 2022. október 15-ig. A rendelet figyelembevételével a hivatal módszertani útmutatót ad ki, amelyet a honlapján közzétesz a tárgyévet megelőző év október 31-ig. A rendelet, valamint a módszertani útmutatók előkészítése során a hivatal kikéri az érintett engedélyesek és a felhasználók reprezentatív érdekképviseleteinek véleményét. Az indokolt költség legmagasabb mértékét a Hivatal elnöke – figyelemmel a rendeletre és a módszertani útmutatóra – rendeletben állapítja meg, melynek kihirdetése és hatálybalépése között legalább 15 napnak kell eltelnie.

 

A Ht. fenti, aktuális módosítása szerint az  “indokolt költségek figyelembevételével készített díjjavaslatát a Hivatal (szerk.: MEKH) első alkalommal 2023. február 28. napjáig küldi meg a miniszter részére, a 47/A. § (1) bekezdésében meghatározott díjakat a miniszter első alkalommal 2023. április 30-ig állapítja meg.”

 

A hivatal beszámolója itt olvasható.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .