fbpx

Fesztiválozz zölden!

A fesztiválok sajnálatos velejárója a zöldterületek amortizációja, a növényzet károsítása, a sok műanyag és a temérdek szemét.

Összeszedtük, hogy lehet egy fesztivál környezettudatos és mit tehetünk ezért. A zenei és művészeti fesztiválok között az egyik legnagyobb a Rio de Janeiro fesztivál, melyen a Covid előtt akár tízmillióan is megfordultak. De ha csak a hazai fesztiválokat nézzük, a Sziget fesztivál is elérte az 500 ezer feletti résztvevőt. Ezzel együtt növekedett a fogyasztás és a szeméttermelés is. A fesztiválokon keletkező szemét 60 százaléka újrahasznosítható lenne, ám ezért a szervezőknek és résztvevőknek is tenniük kell. A VeszprémFest például az idén több területen is zöldít, de összeszedtük, hogy lehet ökotudatos a bulizó is.

  1. Szelektív szemétszedés támogatása. Amennyiben a szervezők szelektív kukákat telepítenek a buli területére, használatukkal mi is hozzájárulhatunk a zöldebb fesztiválhoz.
  2. Újratölthető palackok és repohár használata, műanyag szívószálak kerülése. Sok fesztiválon manapság csak kérésünkre adnak szívószálat. Ne kérjünk, vagy használjuk a műanyag természetes alternatíváit.
  3. Higiénia és törlőkendők: A mobil WC-k, mosdók használatánál törekedhetünk arra, hogy hazai gyártóktól vásárolt természetbarát, biológiailag lebomló termékeket használjunk, amelyek lehetőleg nem tartalmaznak műanyagot
  4. Utazás: egyes hazai fesztiválok külön támogatást nyújtanak a tömegközlekedéssel érkezőknek vagy közvetlen gyorsvonatot indítanak a fesztiválra, ilyen például a MÁV VOLT vonata. Lehetőleg utazzunk tömegközlekedéssel! A MÁV vonatjegyeken ma már azt is feltüntetik, hogy az adott utunk során mekkora a CO2 megtakarításunk.
  5. Többször felhasználható és/vagy komposztálható evőeszközök és tányér használata. Amennyiben a fesztivál területén komposztáló is van, a műanyag helyett komposztálható evőeszközökkel segíthetjük a fesztivált a keletkező hulladék csökkentésében.
  6. Az eldobott cigicsikkek minimalizálása: több fesztivál hordozható cigicsikk-gyűjtőket kínál a bulizóknak, melybe a fesztiválozás során gyűjthetjük a csikkeket, majd ki is dobhatjuk az arra megfelelő szeméttárolónál. Mobil cigicsikk gyűjtőt mi magunk is beszerezhetünk, vagy dedikálhatunk erre egy megfelelő tartót.

+1 Ez a szervező felelőssége, de a letaposott zöldterületek regenerálása az egyik legnagyobb kihívás a partihelyszíneken. Ezért a Veszprémfest például egy veszprémi cég, a Greenman természetbarát, biológiailag lebomló növényvédő szereivel éleszti majd újjá az élővilágot több hektáron.

Ha a fesztiválozó is betartja a fentieket, akkor a fesztiválnak akár nyoma se marad: zöldellő rétek, dús növényzet és egészséges élővilág veszi át a helyét – legalábbis addig, ameddig jövő évben vissza nem térünk.

 

Facebook Comments

One thought on “Fesztiválozz zölden!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .