fbpx

A műanyag csomagolóanyagok veszélyeire figyelmeztet a Nébih

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre? – teszi fel kérdéseit a Nébih Ételt csak okosan oldala.

A műanyagok csoportja nagyon sok műanyag altípust foglal magába, melyek mindegyike különböző tulajdonságokkal bír. Ezen kívül a műanyag alapanyagokhoz adható adalékanyagok száma is jelentős, melyek nagy mértékben befolyásolják a műanyag csomagolóanyagok tulajdonságait. Ennek megfelelően egyes termékek a mikrohullámú sütőbe tehetőek, vagy akár fagyasztóba is rakhatjuk őket, míg más műanyagok ilyen hatásokra megolvadnak vagy töredezni kezdenek.

Tehát alapvetően figyelni kell, hogy az adott terméken milyen használati utasítások vannak elhelyezve és ezeket az utasításokat szükséges követni. Ezek alapján, ha a termékre az van írva, hogy napfénytől védett, hűvös helyen tárolandó, akkor azt nem kizárólag a benne található élelmiszer, hanem az élelmiszer és a csomagolóanyag együttes védelme érdekében tüntették fel. Ha ilyen termék kerül hosszabb időn keresztül pl. sugárzó hő hatása alá (pl. napfény), bizony kioldódhatnak nem kívánatos vegyületek a csomagolóanyagból. Ezért nagyon fontos, hogy pl. nyári melegben a csomagtartóban felmelegedett ásványvizet, üdítőt inkább már ne fogyasszuk el, és az üzletek is figyeljenek arra, hogy az ilyen jellegű árut ne közvetlenül a kirakat üveg mögé helyezzék.

 

Facebook Comments

One thought on “A műanyag csomagolóanyagok veszélyeire figyelmeztet a Nébih

  • 2022/07/12 at 11:13
    Permalink

    Kérdés, ha a NÉBIH közleményt ad ki, hogy az autóban felmelegedett ásványvizet nem fogyasszuk el, akkor miért engedélyezett egyáltalán műanyag palackba csomagolni az ásványvizet? Azért az a műanyag palackos ásványvíz természetes használatába tartozhat, hogy nyáron egy kocsiban vagy egy táskában felmelegszik.

    Ha pedig ez csak feltételezés, akkor célszerű előbb az ásványvízgyártókkal konzultálni, hogy az ő vizsgálataik szerint is történhet-e kioldódás. Ők esetleg végeztek erre vonatkozó vizsgálatokat, amiket a NÉBIH esetleg nem.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .