fbpx

Fenntarthatósági intézkedésekkel csökkenti ökológiai lábnyomát a Westend

Magyarországon a Westend az első bevásárlóközpont, ahol kézzelfogható segítséget kapnak a látogatók abban, mit tegyenek az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért – mondta Kovács Orsolya, a Gránit Pólus kommunikációs és marketingigazgatója.

A bevásárlóközpontok közül elsőként indítottak használtruha-gyűjtési lehetőséget, hatalmas az érdeklődés a Föld napján megnyitott helyiség, a ReStore iránt. Az itt elhelyezett 2 db 200 kg befogadóképességű konténer már az indulásnál szinte teljesen megtelt, az első napon közel egy tonna ruhát helyeztek el a látogatók. A kihasználtság alapján egyértelmű, egyre több embernek fontos, hogy fenntartható módon élje az életét, és tegyen bolygónk megóvásáért. Kovács Orsolya kiemelte: a begyűjtött ruhák csupán 1%-ából lesz hulladék, a többi újrahasznosítható. Eddig több mint 6,5 tonna ruhát adtak le a ReStore-ban a látogatók. A leadott ruhák 55-65%-a adományozásra és értékesítésre kerül, 10-12%-ból ipari törlőrongyot, 10-12%-ból fonalat, textil alapanyagot készítenek, 6-8%-uk pedig töltő vagy másodlagos tüzelőanyagként újrafelhasználásra kerül.

A ruhák válogatását egy félautomatizált rendszer segítségével az országos lefedettségű, 15 éves ruhagyűjtési tapasztalattal rendelkező Textrade végzi, aki a felajánlások egy részét karitatív szervezeteken keresztül – többek között a Magyar Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat – juttatja el rászorulóknak. Két hónap alatt összesen 6 482 kg használt ruhát adtak le, amiből 4 084 kg értékesítésre, adományozásra került, 972 kg ipari törlőrongyként kapott második életet, 778 kg-ból fonalat, textil alapanyagot készítettek, 583 kg töltő vagy másodlagos tüzelőanyagként újrafelhasználásra került és csupán 1%, azaz 65 kg nem volt újrahasznosítható.

Az első emeleti üzlet esetében már a kialakításnál figyeltek a fenntarthatósági szempontokra, ugyanis régi bútoroknak és dekorációs elemeknek adtak új életet. A ruhákat műanyag zsákban lehet a konténerbe dobni, melyet szükség esetén a helyszínen is biztosítanak. Ezeket a zsákokat is újrahasznosítják. A ruhaleadást jutalmazza a Westend, a bevásárlóközpont applikációjában gyűjthető pontokat kedvezményekre, azonnali ajándékokra, például újrahasznosított tárgyakra, sőt, faültetésre is be lehet váltani. Utóbbiban partnerük a Woodapest, az első faültetések ősszel lesznek, tárgyalnak a környező kerületekkel a lehetséges helyszínről – tette hozzá a Gránit Pólus kommunikációs és marketingigazgatója. Kovács Orsolya kiemelte: stratégiájuk alappillérei, a fenntarthatóság (ESG), a digitalizáció és a közösségépítés, amelyek együttesen biztosítják azt az egyedi látogatói élményt, ami megkülönbözteti őket a versenytársaktól. A ReStore-ban ennek megfelelően havonta fenntarthatósági workshopokat és tematikus eseményeket, gyűjtéseket, jótékonysági akciókat szerveznek.

Beszámolt arról is, hogy a Westendet tulajdonló és üzemeltető Gránit Pólus csoportnál most folyik az ESG audit és a további fenntarthatósági célkitűzések meghatározása, és év végére elkészül az első jelentésük is. Ez üzleti szempontból jelentős, mert tervben van a Westend tőzsdére menetele, ahol az ESG megfelelés alapfeltétele a befektetői érdeklődésnek – hangsúlyozta.

A környezetvédelemre a nyitástól kezdve törekednek, a hulladékot – immár huszonhárom éve – szelektíven válogatják, energiatakarékos megoldásokat használnak az üzemeltetésben. Az elmúlt 3 évben eszközölt beruházásokkal – köztük LED izzók alkalmazásával, fűtéskorszerűsítéssel – 30 %-kal csökkentették az energiafelhasználásukat.

A hűtőrendszereket kicserélték az elmúlt három évben, a gépészet megújítása pedig már folyamatban van. Ezzel a beruházással a Westend esetében több mint 1 millió kWh áramot takarítanak meg évente, ami 500 háztartás, vagyis egy átlagos magyar község éves energiafogyasztásával egyenlő. A gépészeti elemek cseréje révén további legalább 30 százalékos energiamegtakarítás és kibocsátás csökkentés is elérhető. Vizsgálják a további lehetőségeket is, például a napelemek telepítését, és egyéb energia-, illetve vízmegtakarítást eredményező technológiák alkalmazását is.

A hulladékválogatásban a Westend együttműködő partnere az FCC Magyarország Hulladékgazdálkodó Kft. Az FCC munkatársai naponta, folyamatosan válogatják a hulladékot: a kartont külön gyűjtik, kiválogatják a PET palackot, a fémdobozt. A maradék osztályozott hulladékból keletkezik kommunális, kevert csomagolási hulladék, valamint másodlagos tüzelőanyag, azaz RDF. Évente megközelítőleg 900 tonna hulladékot szelektálnak, ebből közel 150 tonna kommunális, 425 tonna RDF és 325 tonna haszonanyag keletkezik.

A Westend környezetvédelmi törekvéseiben fontos szerepet játszik a Westend Tetőkert, ami a VI. kerület legnagyobb parkja 3 hektáros, gyönyörűen gondozott zöldterülettel. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a növények és a fák szén-dioxid-megkötése és –párologtatása révén a Westend Tetőkert hozzájárul a városi levegő tisztábbá tételéhez és a kerület szén-dioxid-lábnyomának mérsékléséhez. Budapest egyik legszebb zöld parkja mindenki előtt nyitva áll, a főváros új közösségi tereként funkcionál.

Kovács Orsolya, a Gránit Pólus kommunikációs és marketingigazgatója az egyéb fenntarthatósági intézkedések között említette, hogy egyeztetnek az Élelmiszerbank Egyesülettel az ételpazarlás csökkentése érdekében, a tervek szerint az egyesület koordinálná a foodcourtról naponta begyűjthető ételek elszállítását különböző szervezetekhez. Az Egyesülettel a járványhelyzet előtt is kapcsolatban álltak, de a hatékonyság érdekében az aktuális szabályozásnak megfelelően frissítik együttműködésüket.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .