fbpx

Zöldlámpa: az állam eladja az NHKV-t és az NHSZ-t

A Magyar Közlöny 2022. július 21-i 122. számában jelent meg 1364/2022. számon kormányhatározat arról, hogy az állam eladja az NHKV Zrt-t és az NHSZ cégcsoportot a MOL Nyrt-nek.

Amint arról portálunk is beszámolt, 2022. július 15-én jelentetett meg közleményt a Technológiai és Innovációs Minisztérium arról, hogy a települési hulladékok gyűjtésére és előkezelésére, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerekben a gyártók kollektív teljesítését ellátó közvetítő szervezet feladatainak ellátásra valamint egyes italcsomagolások kötelező betétdíjas rendszererének üzemeltetésére kiírt állami koncesszió nyertese az olajtársaság. Az, hogy a nyertesnek a cégeket meg kell vásárolnia, a koncessziós kiírás feltételei között szerepelt.

A tavasszal felállt kormányban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter posztja megszűnt, a két társaság feletti vagyon kezelése a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz került, az értékesítést is feltételezzük, ők bonyolítják majd.

Mint ismert, az NHSZ a német Remondis cégcsoport hazai érdekeltségeit összefogó Remondis Magyarország Holding Kft. és a cégcsoporthoz külön tartozó Kun Hulladék Kft. 2013-ban, mintegy 4 milliárd forintért történt állami megvásárlásával jött létre, miután a hulladékról szóló törvény előírta, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatókban többségi állami vagy önkormányzati tulajdonnak kell lennie. A portfóliót bővítette később a megvásárolt AVE cégcsoport, majd a polgári gumihulladék égető Star Power Kft, ami azután nem sokkal leégett. Az NHKV Zrt-t a közszolgáltatók finanszírozásának központosítására hozta létre az állam 2016-ban.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .