fbpx

Jubileumi versenyét indítja a hétvégén a Tiszai PET Kupa

A Tiszai PET Kupa történetének egyik felejthetetlen helyszínéről, Cigándról indítja következő hosszútávú folyótisztító hajós versenyét a szervező Természetfilm.hu Egyesület. A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa 12 veterán pethajós csapattal és jelentős kenus különítménnyel kiegészítve vág neki a szokásosnál alacsonyabb vízállású folyónak.  A petkalózok ezúttal a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztítják, közben felelevenítik az elmúlt 10 év kalandos és felejthetetlen emlékeit. A rendezvény a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg.

Tokaj közelében, partifecskéket filmezett a Természetfilm.hu Egyesület stábja, amikor először találkoztak a PET-palack áradattal, ahogy a főleg határon túlról érkező szennyezés tonnaszámra önti el a Tiszát. 2013-ban 4 pethajóval rajtolt el az I. PET Kupa flottája, kalandjaikból televíziós filmsorozat készült “Valamit visz a víz” címmel. Azóta sok víz és sok műanyag palack lefolyt a Tiszán, a PET Kupa meghatározó környezetvédelmi mozgalommá vált, filmműhelyükben számos ismeretterjesztő film készült, a petkalózok pedig 225 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és mellékfolyóit. A Tisza vízgyűjtő területének  öt országában dolgoznak az ismeretterjesztésen, Kárpátalján, a probléma forrásánál pedig jó példákkal járnak élen a hulladékgyűjtésben és -feldolgozásban részt vevő kárpátaljai partnereink bevonásával.
A jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupa július 29-én a pethajók építésével veszi kezdetét, majd július 31-től augusztus 6-ig, hét napon keresztül, –  szárazföldi programokkal színesített pihenőnap beiktatásával -, Cigánd/Dombrád és Tiszadada között tisztítják a folyót és árterét a petkalózok.

Lili, egyéves keverék szuka kutya, az I. PET Kupa CSIPET névre keresztelt hajójának kapitánya. A négylábúak mindig szívesen fogadott vendégei a rendezvényeknek, az állatvilág soraiból pedig nem egyszer vittek haza egy-egy élőlényt az állatbarátok. 

 

A II. Tisza-tavi PET Kupán egy  eltévedt hullámos papagáj került elő a Tisza-tó nádasából, az I. Bodrogi PET Kupáról pedig egy kóborló kiscicát fogadott be az egyik résztvevő 

.Világon egyedülálló hajós verseny – hulladékkal a hulladék ellen 

A világ minden táján épülnek pillepalackból hajók, a Tiszai PET Kupa kezdeményezés azonban az első, ahol a környezetbe juttatott, és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket. A pethajók meghajtása megújuló energiával – kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik -, ezek a hajóegységek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot.

Az első Tiszai PET Kupa alkalmával, Tivadar és Cigánd között, 112 folyamkilométeres távon tisztították a folyót a csapatok. A PET Kupa történetében ez az eredeti versenyszakasz mostanáig rekord távolságnak számít. Idén ismét szívesen próbálkoztak volna vele a szervezők, de sajnos a Tisza határmenti szakaszaira a háborús helyzet miatt nem igényelhető vízi rendezvényre vonatkozó engedély.

A tavalyi Felső-Tiszai verseny nyertes csapata.
A pethajók meghajtása megújuló energiával – kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik -, ezek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot

Történetük során a petkalózok több mint 800 folyamkilométeren takarítottak kitartóan a Felső-Tiszán, többször visszatérve erősen szennyezett folyószakaszokra. 2019-ben a VII. Felső-Tiszai PET Kupa igazi áttörés lett: büszkén jelenthették be, hogy a kitartó munkának lassan, de biztosan látszik az eredménye, a rendszeres versenyeknek köszönhetően látványosan csökkent egyes ártéri területek hulladékszennyezése. Így volt ez a következő években is: azokon a területeken, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb felhalmozódott folyami hulladékkal találkoztak. Egyértelmű, hogy korábban több év árhullámainak „PET bányáit” számolták fel a kalózok, év közben pedig besegítettek a vízügy munkatársai, így hiába jönnek az újabb áradások, a megtisztított Tisza szakaszokon, a korábban tapasztaltakhoz képest, tisztább a folyó ártere.

A kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, – kb. 60%-a – újrahasznosul. A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően, a PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát. Fotó: III. Tisza-tavi PET Kupa (2022)

A természet és a hulladék ihlette filmek és dalok 
A PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület műhelyében manapság szinte hetente készülnek filmek, a pár perces videóktól kezdve az egész estés ismeretterjesztő dokumentumfilmekig. Az eredeti, „hulladékkal a hulladék ellen” versenyötleten és a felbecsülhetetlen önkéntes bázison túl, főként a filmes alkotásokra támaszkodik a PET Kupa szemléletformáló ereje. Youtube csatornájukon visszanézhetjük a versenyek maradandó élményeit, kitekinthetünk a Tisza nemzetközi hulladékhelyzetére és bepillanthatunk a műanyag újrahasznosításába.

A versenyeken és a filmeken gyakran feltűnnek környezetvédelem iránt elhivatott művészek, sportolók. Az első, “Valamit visz a víz” sorozat műsorvezetője Varga Livius, a Quimby tagja volt, aki annak idején a forgatásról “szökött el” Siófokra, hogy koncertet adjon együttesével. Livius annyira felbuzdította Kiss Tibi zenészbarátját, amikor beszámolt a tiszai környezetszennyezésről és az I. PET Kupáról, hogy hirtelen elhatározással megszületett a PET Kalóz Himnusz. Azóta Livius többször részt vett a versenyeken,  több zenésztársát fellelkesítette, olyannyira, hogy A kutya vacsorája zenekar – ezen a néven -, hajóval is megmérettette magát egy későbbi versenyen. A zenész idén PET Mester minőségben ügyel majd a sportszerű vetélkedésre és lelkesíti a csapatokat.

A PET Kupán hagyományossá vált PETaSztár versenyeken született dalok általában a folyóparton, tábortűz mellett hangzanak el, de némelyikből videó is készült. A PETaSztár nyertes Hé Kalóztól és a PET Kalauz nótájától kezdve a reggeli zenés ébresztőkig.

 

Rutinos csapatok állnak a 10. verseny rajtvonalához

A Tisza2 családi csapata a kezdetektől fogva részt vesz a kupán és pethajó inspirációkkal is hozzájárultak a rendezvényekhez. A Hangák negyedszerre jönnek óriási gyerek csapattal, háromszor álltak korábban a dobogón. Az Amerikalózok baráti csapatának USA-ban élő, magyar származású résztvevői nem egyszer nyári szabadságukat igazították a hulladékderbihez, és egy 2017-es, szintén versenyen született ismerettség után alapítottak közös hajót az Alföldről érkező Zsákolókkal. A PETúnia családi csapata 2015 óta versenyez, számtalanszor állt dobogóra, máig ők az egyetlen csapat, akik három helyszínen (Tisza-tó, Felső-Tisza, Bodrog) is átvehették a legszorgalmasabb csapatoknak járó Tisza Hőse díjat. A PET Kupa történetében többször rajthoz álltak Tisza-menti önkormányzati hajók, Vásárosnamény a dobogó élére is felállhatott. Cigánd különösen belopta magát a petkalózok szívébe, itt volt az I. PET Kupa befutója, egyedülálló vendégszeretetük pedig többször visszatérésre késztette a versenyszervezőket. Cigánd és a Dunaföldvárról érkező Aztakeservit csapata között életre szóló barátság szövődött, nem csoda, hogy a jubileumi versenyen mindkét hajó ott lesz a mezőnyben.

A Tilos Rádió kupagyőztes csapata rendszeresen tudósított is a rendezvényekről, majd a rádiós csapatból hallgatói hajó lett, akik ezúttal a WWF-fel közösen szállnak vízre civil hajójukon. A Wessling a PET Kupa megbízásából indított mikroműanyag kutatással ismerhette meg a PET Kupa életérzést, azóta a bodrogi versenyen is indultak, most pedig a Felső-Tiszára jönnek. A Main Stage csapat a 2015 -ben alakult Prezi hajóból nőtte ki magát összetartó baráti hajóvá. A Siemens vállalati önkéntes programban nevezett először és állította rajthoz mérnöki pontossággal megtervezett szuperhajóját. A cég átalakulásának és a hűséges munkavállalóknak köszönhetően tavaly már két csapattal (Simenes Evező-SÖK, Siemens Energy) jöttek a Kupára. Az Evező-SÖK 2021-ben a Bodrogon a dobogó tetején álltak és ők vihették haza a Bodrog Hőse díjat, az Energy pedig megnyerte a tavalyi Felső-Tiszai versenyt.
A pethajós csapatok napi rutinfeladatainak hátterét és a hulladék szakszerű válogatását a versenyeken elsősorban a PET Kupa önkéntesei végzik, akik között szép számban vannak tapasztalt folyómentők. A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupán a versenyző csapatok közé, rendhagyóan, az önkéntesek is beállnak saját építésű, KisPETlovam névre keresztelt hajójukkal.

A PET Kupa versenyeken nem ritka, hogy a nagyok mellett a kicsik is kiveszik a részüket a folyótisztításból. A gyereksereg nagyobb tagjai a kezdetektől fogva szorgalmasan részt vesznek a hulladékgyűjtésben, a szelektálásban és közülük kerültek ki az olyan fontos tisztségek, mint például a PETbankárok, akik kezdetben kockás füzetben, ma már a TTappban (Tiszta Tisza applikációban) jegyzik fel és összegzik a versenyzők pontszámait, a PETákokat. Az első verseny óta egy csapatnyi gyerek cseperedett tinédzserré, ők az UP-osok (PET Kupa UtánPótlás), akik a jubileumi rendezvényen saját önkéntes csapattal támogatják a vízi és tábori munkát.

 

Jubileumi PET Kupa hűséges támogatókkal és szakmai partnerekkel

A X. Felső-Tiszai PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg. A rendezvényt a kezdetek óta a SONAR Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület hajóegységei biztosítják, a vízügy szintén évek óta segíti a hulladék elleni küzdelmet. A hulladékok kezelését, a verseny lebonyolítását és a résztvevők élelmezését az NBG Masters Kft. segíti. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően már Androidra és iOS-ra is letölthető az Tiszta Tisza applikáció, amely tartalmazza a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig. A Zöldbolt és a Körforrás a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járul hozzá. A DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segíti a PET Kupát.

A résztvevők komfortérzetét segíti a tavaly debütált Pontonkonvoj zuhanyzóval, WC-vel felszerelt vizesblokkja, az úszómű a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával valósult meg. A csapatok munkáját – a két éve ITM támogatásból épült – gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, amely anyahajóként egyes napokon 1,5-2 tonna bezsákolt hulladékot vesz át a csapatoktól a vízen. A PET Kupa motoros kiszolgáló hajóegységeit a Honda Marine és az MP Motor Kft. által adományozott Honda négyütemű motorok hajtják. A hulladékkezelésben az esemény kiemelt szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft.

 

A jubileumi versenyre a petkalózok sok szeretettel várják az érdeklődőket! 
A verseny tervezett programja.  A programváltoztatás jogát a Tisza változó vízszintje és az utóbbi idők kiszámíthatatlan időjárása fenntartja.

Induló csapatok, hajók:
AmeriKalózok, Aztakeservit, Siemens Evező-SÖK (Siemens Önkéntes Közösség), Hangák, Joda “Bass” A MeglePETés (Cigánd), KisPETlovam , Main Stage, PETúnia, Siemens Energy, Tilos Rádió és WWF közös hajó, Tisza2, Wessling

Célba érés a tavalyi IX. Felső-Tiszai PET Kupán

Töltsd le a Tiszta Tisza applikációt és kövesd nyomon a verseny programját és állását!
TTapp  (Tiszta Tisza applikáció) Google Play
TTApp (Tiszta Tisza applikáció) App Store

 

Forrás: Petkupa

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .