fbpx

Túlfogyasztás napja: megint túltoltuk

A túlfogyasztás negatív hatásainak enyhítésében a használtcikk-kereskedelemnek is óriási szerepe van, ahogy az a Jófogás Secondhand Hatás című kutatásából is kiderül. Sinkovics EdE képzőművész bevonásával használt tárgyakból álló illúziós installációval is felhívják a figyelmet a tudatos fogyasztás fontosságára, a különleges, hazai viszonylatban egyedülálló műalkotást egy hétig lehet megtekinteni a Budapest Parkban. A szemléletformáló kezdeményezéshez az ott fellépő Péterfy Bori és Sena Dagadu is csatlakozott, akik saját használt tárgyaikkal egészítették ki a műalkotást.

Global Footprint Network adatai szerint az emberiség fogyasztása idén július 28-án lépte át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Ez a dátum évről évre egyre korábban jön el: 2018-ban még augusztusra esett, 1970-ben pedig december 23-án értük el a túlfogyasztás határát, vagyis akkor még jóval fenntarthatóbban élt az emberiség, mint most, 50 évvel később. Hazai szintén még elkeserítőbbek az adatok, Magyarországon olyan mértékű a fogyasztásunk, hogy ha mindenki úgy élne, mint mi, 5 hónap alatt éltük volna fel a Föld egész éves erőforrásait – május 30-án jött el a fordulópont, mióta bolygónk tartalékkészletét éljük fel.

A Jófogás felhasználói azzal, hogy 2021 során másodkézből adtak el és vásároltak több mint 4,3 millió terméket, 1 év alatt 125 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától óvták meg a Földet. Így válik például egy használt kerékpár áttételesen tiszta levegővé a körkörös gazdaság alapelveit is figyelembe véve: a tárgyak életciklusát újrafelhasználással és javítással lehet meghosszabbítani, míg az újrahasznosítással arról gondoskodhatunk, hogy egy adott termékhez felhasznált alapanyagok más termékekben „élhessenek tovább”, meghosszabbítva az élettartamukat.

A másodkézből beszerzett vagy a feleslegessé vált, de nem kidobott, hanem továbbadott termékeket nem kell újra legyártani vagy leselejtezni. Vagyis az ezekből az eljárásokból adódó szén-dioxid kibocsátástól, egyben további nyersanyag-felhasználástól és hulladéktól is megóvhatjuk a Földet. Ezt hívjuk Secondhand Hatásnak, aminek most Sinkovics EdE segítségével látványos, szemléletformáló emlékművet állítottunk a Budapest Parkban” – emelte ki Takács Borbála, a Jófogás marketingigazgatója.

A 3 méter széles és több mint 2 méter magas, a Magyarországon fokozottan védett barna medvét ábrázoló illúziós installációba a művész például használt Thonet széket, sátrat, kaspót, fotelt, permetezőt, esernyőt, labdát és strandpapucsot is beépített. A rögzítéshez környezetbarát anyagokat használt, ragasztót és egyéb vegyszert nem. A Budapest Parkban augusztus 4-ig látható installáció mellett egy figyelemfelkeltő molinó is található, amelyből az egyhetes kitelepülés végeztével – szintén az újrahasznosítás jegyében – egyedi táskák készülnek majd.

Felhasznosítással, upcyclinggal új vizuális életet adtunk a megunt tárgyaknak, mindannyiunk számára megszívelendő üzenetet közvetítve. Különleges kihívást jelentett, hogy miként lehet elrendezni a használt tárgyakat úgy, hogy egy bizonyos pontból nézve vizuálisan felismerhető válasszá olvadjanak össze. Fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, mert nemcsak mások idejét, hanem a rengeteg felhasznált alapanyagot is meg kell becsülnünk, amit e tárgyak létrehozásába belefektettek. A Túlfogyasztás Világnapján tartsuk hát szem előtt a négy sarkalatos erény közül legaktuálisabbat, a mértékletességet” – hangsúlyozta Sinkovics EdE képzőművész, az illúziós installáció alkotója.

A Jófogás felhasználói által 2021 során megtakarított műanyag, alumínium és acél mennyisége a korábban említett károsanyag-kibocsátással együtt például 940 millió műanyagzacskó, 2,7 milliárd LEGO kocka, 330 millió alumíniumdoboz, 124 millió PET-palack, 5 Eiffel-torony, 160 millió iPhone, 43 ezer személygépkocsi és 508 km, acélból készült vasúti sín előállításának is megfeleltethető. Más szemszögből nézve: a használtcikkek adásvétele olyan jótékony hatással volt a környezetünkre, mintha 6800 magyar háztartás 1 évre eső szén-dioxid kibocsátását spórolnánk meg, vagy 1 teljes napra nullára csökkenne Magyarország teljes károsanyag-kibocsátása.

A SECONDHAND HATÁS SZÁMÍTÁSI MÓDSZERÉRŐL

  1. Minden termékkategóriából vettünk 50-50 db hirdetést, és megnéztük az átlagos anyagmegoszlási értékeiket. Összesen 20 anyagmegoszlási értékkel dolgoztunk.
  2. Minden anyaghoz kiszámoltuk az anyagok kitermelésével és gyártásával, illetve a hulladékgazdálkodással kapcsolatos környezetvédelmi adatokat. A végeredményt átszámoltuk szén-dioxid-kibocsátásra (tonnában), és így megkaptuk, hogy egy termék legyártásához mennyi szén-dioxid szükséges.
  3. Ezeket az adatokat felszoroztuk a 2021-ben a Jófogáson megvalósult adásvételek számával.
  4. A termékek szállítása az eladó és a vevő között is negatív hatással van a környezetre. Ezért átlagosan 44 km-rel számoltunk minden utat, és úgy vettük, mintha mindkét fél autóval tette volna meg ezt a távolságot a találkozóig.
  5. A képletből több negatív hatást is kivontunk: a számításba a Jófogás iroda és a szerverek egyéves üzemeltetése során felhasznált szén-dioxid mennyiséget, valamint a munkatársak üzleti útjai során felhasznált károsanyag-kibocsátást is belevettük.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .