fbpx

A jegesmedvék szeméttelepeken próbálnak táplálékhoz jutni

Ahogy a klímaváltozás miatt pusztul az élőhelyük, az éhes jegesmedvék a szeméttelepeken próbálnak táplálékhoz jutni. Szakértők egy csoportja egy új tanulmányban a folyamat veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A kutatók úgy gondolják, hogy a hulladék fenyegeti az amúgy is sebezhető populációkat, ugyanis a ragadozók egyre többször kerülnek összeütközésbe az emberekkel, ami végzetes lehet számukra.

A medvék és a szemét együtt nem jelentenek jót, ezt már a barna és a fekete medvék esetében is megtanulhattuk, és most a jegesmedvékkel kapcsolatban is felmerült ez a probléma

– mondta Andrew Derocher, az Albertai Egyetem biológusa és a tanulmány társszerzője.

A jegesmedvéknek szükségük van a tengeri jégre a fókavadászathoz. Az Északi-sarkvidék ugyanakkor négyszer gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része, a tengeri jég nyáron korábban olvad, és ősszel később fagy be. Ez arra kényszeríti a ragadozókat, hogy több időt töltsenek a parton, ahonnan nehezen érik el a fókákat.

A jelentés alapján a jegesmedvék tömegesen keresik fel az Északi-sarkvidéken és a sarkkör alatti területeken lévő nyílt szeméttelepeket. Ez azonban veszélybe sodorja őket: a vadgazdálkodók lelőhetik őket, a szeméttől pedig meg is betegedhetnek, a műanyag csomagolások ugyanis végzetes elzáródást okozhatnak az emésztőrendszerükben.

A szakértők úgy vélik, hogy az állatok helyzete csak rosszabb lesz. Az Északi-sarkvidéken folyamatosan nő az emberi népesség, a kanadai Nunavutban például, ahol több ezer jegesmedve él, az előrejelzések szerint 2043-ra közel 40 százalékkal emelkedik majd a lakosság száma.

A hulladékgazdálkodás nem könnyű feladat ezeknek a sarkvidéki közösségeknek, a talaj gyakran fagyott, ami megnehezíti a szemét elföldelését, az elszállítás pedig drága. A kutatók szerint a probléma megoldásához szövetségi támogatásra lesz szükség.

mti

 

Fotó: Pixabay

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .