fbpx

Ezekre az előírásokra figyeljünk a repoharaknál!

Az egyszer használatos műanyagtermékek korlátozásával egyre több helyen találkozhatunk a betétdíjas, visszaváltható „repoharakkal” a vendéglátásban. Használatuk során alapvetően a fogyasztói edényekre vonatkozó szabályokat kell betartani.

 

Alapszabály, hogy a vendég által használt poharat a kiszolgálópultban újratölteni nem szabad, minden esetben tiszta poharat kell biztosítani. Ennek fő oka, hogy a külső környezetből visszakerülő pohár potenciális szennyezőforrás lehet, például ha a fogyasztó kézhigiéniája nem megfelelő. Vagy gondoljunk arra, mi lenne, ha valaki más „nyálas” pohara véletlenül hozzáérne a sörcsaphoz vagy a tömény italok kiöntőjéhez, amiből aztán minket szolgálnak ki! Ugye, erre inkább nem is akarunk gondolni!?

 

Ha mégis ragaszkodunk a poharunk újratöltéséhez, annak egyetlen elfogadható módja van: a poharat a vendég asztalánál szabad csak újratölteni, anélkül, hogy visszakerülne a kiszolgálópultba. De ez a kivétel is inkább csak erősíti a szabályt!

 

Elsősorban a vendéglátók figyelmébe ajánlom tehát az alábbi szabályokat, de persze fogyasztóként sem árt tudni róluk.

 

– A használt poharakat, ideértve a „repoharakat” is, olyan módon kell visszagyűjteni, hogy az ne eredményezzen élelmiszerbiztonsági kockázatot, a visszagyűjtött poharak útvonala ne keresztezze a tiszta edények vagy az élelmiszerek útvonalát.

 

– Mivel az „újrapohár” fogyasztói edénynek minősül, annak fertőtlenítő mosogatásáról gondoskodni kell. Ez történhet például a vendéglátó egység fogyasztóiedény-mosogató helyiségében, de elvégeztethető erre szakosodott vállalkozással is.

 

– Az „újrapoharakra” fogyóeszközként kell tekinteni, azaz csak addig szabad használni, amíg a felülete ép, megfelelően tisztítható és fertőtleníthető. A rendszeres cserét kiküszöbölni nem lehet, a műanyag nem törik, cserébe gyorsan kopik, az üveg felülete tartósabb, de törékeny.

 

– Ma már az élelmiszerbiztonsági hatósági ellenőrzéseknek is minden esetben része a fogyasztói edények – ideértve az „újrapoharakat” is – anyagának, állapotának, kezelésének, mosogatásának vizsgálata. Így például az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során is kiemelten figyelnek rá a szakemberek.

 

Forrás: Nébih Facebook Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .