fbpx

Biomasszával és hulladékkal újraindul az Oroszlányi Erőmű

2022. szeptember 9-én a magyarországi Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. átvette az MVM Zrt. tulajdonában lévő Vértesi Erőmű Zrt.-től a tulajdonában jelenleg konzervált állapotban lévő, üzemszüneti státuszt folytató Oroszlányi Erőmű eszközparkját.

A Vértesi Erőmű Zrt. Oroszlányi Erőmű telephelye Magyarország 5. legnagyobb jelenleg szén- és biomasszatüzelésű erőműve, amely 2015. december 31. óta üzemszüneti állapotban van. Az új tulajdonos célja az erőmű felújítása és korszerűsítése, majd vegyes tüzelésű, zömmel biomassza és kisebb részben anyagában már nem hasznosítható, de energetikai célra előkészített szelektált hulladék (SRF) bázison történő újbóli üzembehelyezése. A fejlesztés részeként a korábban szén- és biomasszatüzelésű erőművi blokkok kerülnek átalakításra 2 x 50 MW-os villamos teljesítménnyel a rendelkezésre álló környékből beszállítható biomassza eltüzelésére alapozva.

A fejlesztés nagyban hozzájárul Magyarország a megújuló energiaforrások felhasználása (+0,6%), a széndioxid kibocsátás csökkentés terén vállalt nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséhez, valamint szolgálja a munkahelyteremtés (200 közvetlen és 250-300 a beszállítóknál), a fenntarthatóság és az innováció célkitűzéseinek teljesülését is.

Az erőmű várhatóan 2024. elején kezdi meg újbóli működését.

 

Facebook Comments

One thought on “Biomasszával és hulladékkal újraindul az Oroszlányi Erőmű

  • 2022/09/16 at 08:22
    Permalink

    A Vértesi Erőműben, ha jól tudom, már több mint 10 éve is volt kísérleti RDF/SRF-égetés és talán Ajka is kapott kísérleti engedélyt akkor.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .