Az IKEA Magyarország áruházai 60%-kal csökkentették az élelmiszer-termelésből származó ételhulladék mennyiségét
Így összesen 353 311 étkezésnek megfelelő élelmiszert takarítottak meg 4 év alatt.
- Az élelmiszer-pazarlás mérése és nyilvántartása mesterséges intelligencia technológiával és okos mérlegekkel történik, adatokat gyűjtve arról, hogy mit és miért pazarolnak el.
- Az Ingka Csoport olyan megoldásokat is kutat és tesztel, amelyek a nem kiküszöbölhető élelmiszer-hulladékot energiává és tápanyaggá alakítják át.
Az IKEA Magyarország bejelentette, hogy 60,1%-kal csökkentette a termelésből származó élelmiszer-pazarlást, amivel 353 311 étkezésnek megfelelő ételmennyiséget spórolt meg és 607 tonna szén-dioxid kibocsátást került el az elmúlt négy évben.
A világszerte megtermelt és betakarított élelmiszerek körülbelül egyharmada kerül kidobásra, ami a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának nyolc-tíz százalékát teszi ki1. Az IKEA 2017-ben tűzte ki azt a globális célt, hogy 50%-kal csökkenti a termelése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, az IKEA azon törekvésének részeként, hogy 2030-ra körkörössé és klímapozitívvá váljon.* Az IKEA Magyarország 2018-ban indította el ezen kezdeményezését és 2021 végén érte el a 60,1%-os csökkentést.
A három magyarországi IKEA áruház évente több mint 7,2 millió embernek készít és szolgál fel ételt. A munkatársak tudatosságának fokozásával és a technológia kombinálásával lehetőség nyílt az élelmiszer-pazarlás problémájának kezelésére.
Ezen eredmény elérésének kulcsfontosságú tényezője a mesterséges intelligencia alkalmazása az Ingka és a Winnow Solutions partnersége révén, amelyet egy átfogó munkatársi képzési program egészít ki. A Winnow Vision AI eszköz ugyanazt a technológiát használja, mint az önvezető autók, méri és regisztrálja az IKEA éttermeiben, bisztróiban és a Svéd Finomságok Boltjában keletkezett élelmiszer-hulladékot szerte a világon. Az összegyűjtött adatok nagyobb rálátást biztosítanak az élelmiszerrel dolgozó munkatársaknak arról, hogy mit és miért dobnak ki, így megelőzhetik és csökkenthetik az élelmiszer-pazarlást a konyhában.
Az Ingka Csoport további élelmiszerhulladék-csökkentési kezdeményezései közé tartozik:
Too Good to Go partnerség
Az Ingka Csoport megállapodást kötött a Too Good to Go élelmiszer-pazarlás elleni alkalmazással, amely lehetővé teszi Belgium, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Spanyolország, Svédország, Svájc, Norvégia és az Egyesült Királyság vásárlói számára, hogy kedvezményes áron vásárolhassanak el nem adott élelmiszert az IKEA-tól.
Élelmiszer-hulladékból energia
A hollandiai IKEA áruházban egy olyan anaerob komposztálót tesztelnek, amely az áruház étterméből és bisztrójából származó, elkerülhetetlenül hulladékká váló élelmiszer-maradékból biogázt nyer ki. Ezt a biogázt elektromos árammá alakítják, amelyet közvetlenül az áruházba vezetnek vissza, körkörös energiaáramlást létrehozva. A tesztüzem arra is megoldást keres, hogyan lehet az élelmiszer-hulladékból származó tápanyagokat szerves trágyává alakítani, amelyet növények termesztéséhez használhatnak fel. **
Az Ingka Csoport célja, az élelmiszer-pazarlás 50%-ra történő mérséklése, az összes áruház összesített csökkenésével számítódik a 2017-ben meghatározott alapértékhez képest. 2022 júliusában az élelmiszer-pazarlás csökkenésének mértéke 54% volt.
** Az IKEA Haarlem áruház tesztje 2022. február közepén kezdődött, és egy évig fog tartani.