fbpx

Jelentős eltérést mutat a műanyag csomagolási hulladékok újrahasznosítása az EU-ban

2020-ban minden EU -ban élő lakos átlagosan 34,6 kg műanyag csomagolási hulladékot termelt. Ebből mindösszesen 13,0 kg került újrahasznosításra – derül ki az eurostat elemzéséből

2010 és 2020 között 23%-kal (+6,5 kg) nőtt az egy lakosra jutó műanyag csomagolási hulladék mennyisége. 

Az újrahasznosított műanyag csomagolási hulladék mennyisége ugyanebben az időszakban 32%-kal (+3,2 kg) növekedett.

A javulás ellenére 2010 óta lakosonként 3,4 kg-mal nőtt az újra nem hasznosított műanyag csomagolás mennyisége a keletkező műanyag csomagolási hulladék abszolút mennyiségének nagyobb növekedése miatt.

 


Kevesebb műanyag újrahasznosítás a módszer megváltoztatása miatt

2020-ban szigorúbb szabályok léptek életbe az újrahasznosítás bejelentésére vonatkozóan, mint például a kompozit csomagolóanyag-frakciók szigorúbb elszámolása. Emiatt 3 százalékpontos ideiglenes csökkenés volt megfigyelhető (a 2019-es 41%-ról 2020-ra 38 %) az adatokban.

Hollandia, Litvánia, Szlovákia, Spanyolország, Bulgária és Ciprus a keletkező műanyag csomagolási hulladék több mint felét újrahasznosította. Ezzel szemben Máltán, Franciaországban, Dániában, Magyarországon, Írországban, Romániában, Lengyelországban és Ausztriában a műanyag csomagolási hulladék kevesebb mint egyharmada került csak újrahasznosításra.

 

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .