fbpx

Nyugalmazott kompból úszó zero waste kiállítás

Az idén 10 éves Tiszai PET Kupa a környezetvédelem, a víziturizmus, a zero waste és a kulturális élmények ötvözésével létrehozta a FLEX-Sárazsadány nevű folyami lebegő kiállítást. 2022. november 3-án Sárazsadány lakói búcsút intettek a település régi kompjának. A forgalomból kivont hajótest az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával megvalósuló Interreg Tid(y)Up projekt keretében újjászületik: kiállítás és szemléletformáló központ létesül rajta.

 

Petkalózok a FLEX-Sárazsadányon

A Lebegő Kiállítás (angolul: Floating Exhibition – FLEX) célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az élővizek, különösen a Duna és a Tisza szennyezésére, és tudományosan megalapozott eredményeket és módszereket kínáljon a probléma kezelésére. A kiállítás közelebb hozza az emberekhez a folyót, és arra tesz kísérletet, hogy megváltoztassa a látogatók kapcsolatát az egyszer használatos műanyagokkal. A zero waste jegyében teljes egészében újrafelhasznált és újrahasznosítható anyagokból készült Lebegő Kiállítás színes kínálata kicsik és nagyok számára egyaránt tartogat izgalmakat. A látogatók megismerhetik a Tid(y)Up projekt eredményeit, a Tiszai és Bodrogi PET Kupa történetét, valamint lehetőségük nyílik interaktív, játékos szemléletformálás és oktatás keretében megismerni a folyókat érő kihívásokat és az ezekre adható lokális válaszokat. Nem utolsósorban pedig mindennek a világ legnagyobb  petkalóz hajója ad otthont.

 

A komp újjászületése

A FLEX-Sárazsadány nevét a nyugalmazott sárazsadányi kompról kapta, amely egykor embereket, jószágot, mezőgazdasági gépeket szállított. Évekkel ezelőtt kivonták a forgalomból, a karbantartás leállt és a korrózió elkezdett dolgozni a hajótesten. Már közel állt ahhoz, hogy fémhulladékként végezze, amikor a BAMLI MŰVEK – egy fémmunkálatokkal, többek között kompok építésével, karbantartásával foglalkozó családi vállalkozás – úgy döntött, ad egy második esélyt a hajónak. Kicserélték a korrodált lemezeket és helyrehozták a hajótestet. A helybéliek megörültek, hogy szeretett kompjuk visszatér a munkába. Sárazsadány azonban nem állította üzembe a kompot, mert az üzemeltetés költségei meghaladták volna annak hasznait. Ekkor lépett színre a PET Kupa és a Tid(y)Up projekt. A petkalózok megvásárolták a rekonstruált hajót, hogy aztán innen indulva vigye el a folyó üzenetét 6 másik országba. A helyiek áldásukat adták a tervre, a hajó pedig – tisztelegve a település előtt – felvette a FLEX-Sárazsadány nevet.

A nyugalmazott sárazsadányi komp

A kiállítás a felújított komp fedélzetén, használt tengeri szállító konténerekben kerül bemutatásra. A FLEX konténerei közúton eljutottak már SzlovákiábaRomániába és Bulgáriába. Sok újrahasznosított anyag mellett a nemzetközi körutazások minden tapasztalata beépült a kiállításba.

 

Egy körforgásos kiállítás
A FLEX-Sárazsadány szinte minden eleme az újrahasználat és az újrahasznosítás jegyében jött létre, hogy ne csak zero waste-re buzdítson, hanem példát is mutasson! A kiállítás alapját adó használt komp és a tengeri konténerek alkotta térben több tonna folyami és szelektív hulladékból készült el a kiállítás. Az orr és tat burkolatának nyersanyaga folyami műanyag, az asztal és regisztrációs pult uszadékfából készült, a felső fedélzet burkolata lakossági szelektív gyűjtésből származik. Az ablakok, ajtók, szigetelőelemek kivétel nélkül egyedi felajánlásokból, lakásfelújításokból, építkezésekből származnak. A sokféle nyersanyagot a lelkes petkalózok – szakértő partnereik és támogatóik segítségével – építették be a kiállításba.

Így készült a FLEX: https://fb.watch/gASrZlBYsN/ 

A FLEX-Sárazsadányon a kiállítás mellett egy Műanyag Műhely (Mümü) és egy vetítőterem is helyet kap: ezeken az elgondolkodtató és a gyakorlatban is kipróbálható elemeken keresztül a gyerekek, tanárok és szülők interaktív módon ismerkedhetnek meg a PET Kupa történetével, a folyótisztítások eredményeivel, a folyók ökológiai szerepével, a folyami műanyag szennyezéssel és a megoldási lehetőségekkel. Mindezt olyan kiállítási tárgyak segítségével, amelyek önmagukban is folyóbarát üzenetet hordoznak. A már ismert folyami műanyagból készülteken (deszkák, vonalzók, tollak, ékszerek, használati tárgyak) túl uszadékfából (étkészlet), tiszai agyagból (tea és kávé készlet), valamint újrahasznosított üvegből létrehozott tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Fából, agyagból, üvegből készült helyi kézműves termékek is helyet kaptak a kiállítás anyagában

A kiállítás ezzel a helyi értékeket, a víziturizmust, a helyi kézműves termékeket és a tartós használatra tervezett műanyag használati tárgyakban rejlő lehetőségeket fogja népszerűsíteni. A Lebegő Kiállítás első útja a Bodrogról a Közép-Tiszára, Kiskörére vezet.

 

Miért jelent mérföldkövet a Lebegő Kiállítás?

A fejlett hulladékgazdálkodási technológiák és a tagországok elkötelezettsége ellenére az Európai Unió területén egyre komolyabb problémát jelent a környezetbe kerülő műanyag. Ebből a szempontból kiemelt figyelmet érdemel a természetes vizek állapota, az élővizeket fenyegető műanyag szennyezés. Kutatások igazolják, hogy az óceáni műanyag nagy része a folyókon keresztül éri el az óceánokat. Habár a probléma világméreteket öltött, mégsem létezik általánosan elfogadott, egységes módszer a folyók műanyag-szennyezettségének felmérésére. Különösen nagy probléma ez a Duna vízgyűjtő területén, ahol összehangolt beavatkozásokra, szemléletformálásra és megelőzésre van szükség.

Az Interreg Duna Transznacionális Tid(y)Up Program keretében az elmúlt két évben a Tiszai PET Kupa a Tisza és a Duna mentén, 6 ország bevonásával, 10 partnerrel és további 11 társult partnerrel valósított meg határon átnyúló együttműködést a folyóvizek állapotának javítása érdekében. A projekt tudományos szakértők segítségével olyan egységes monitorozási protokoll kidolgozását valósította meg, amellyel hatékonyan és pontosan lehet felmérni a folyóvizek makro- és mikroplasztik szennyezettségét. Az eddigi kutatási módszerek és jó gyakorlatok felhasználásával a program ezen kívül konkrét folyótisztító beavatkozásokat is megvalósított a Duna vízgyűjtő területén, kiemelt hangsúlyt fektetve a szemléletformálásra és  ismeretterjesztésre, amelynek részeként a FLEX-Sárazsadány Lebegő Kiállítás is debütált.

 

A FLEX-Sárazsadány az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával megvalósuló Interreg Tid(y)Up projekt keretében épült. A megvalósításban főszerepet játszott a BAMLI MŰVEK és a STORQUE. A kiállítást a Tiszai PET Kupát működtető  Természetfilm.hu Egyesület, valaint a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége fejlesztette ki. A zero waste kialakításhoz több tucat magánszemély járult hozzá építési-bontási maradékok felajánlásával. Ezekből készültek a burkolati elemek, ablakok, a kiállítás bútorzata. Hálásak a szervezők a sárazsadányiak önzetlen segítségéért, valamint Sárospatak és Olaszliszka települések támogatásáért. Köszönet a Henkel Magyarország anyagi támogatásáért.

 

Forrás: Petkupa

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .