fbpx

Megjelentek a koncesszor fejlesztési tervének szabályai

A 2022. évi Magyar Közlöny után már a Nemzeti Jogszabálytárban is megjelentek egyes, a hulladékról szóló törvény alapján a települési hulladék gazdálkodási koncessziót elnyert koncesszor által a benyújtandó hosszútávú, ún. gördülő fejlesztési rendszertervet meghatározó jogszabályok.

 

gördülő fejlesztési rendszerterv jóváhagyásának, felülvizsgálatának, a jóváhagyott terv végrehajtása ellenőrzésének szabályairól szóló 432/2022. (X. 30.) Korm. rendelet és a gördülő fejlesztési rendszerterv részletes tartalmi és formai követelményeiről szóló 23/2022. (X. 30.) TIM rendelet a 2022. október 30-i 176. magyar Közlönyben jelentek meg, a koncessziós társaságnak október 31-ig kellett benyújtania a tervet.

 

A tervről egyébiránt a hulladékról szóló törvény többek között a következőképpen rendelkezik:

53/K. § (1) A koncessziós társaság a hulladékgazdálkodási kötelezettségeit szolgáló tevékenységeinek bemutatására évente, tízéves időtartamra gördülő fejlesztési rendszertervet készít, melyet az első 10 évre vonatkozóan 2022. október 31-ig nyújt be. A 10 évre vonatkozó gördülő fejlesztési rendszertervek felülvizsgált változatát a koncessziós társaság az adott év január 15. napjáig köteles – a hulladékgazdálkodási hatóság útján – benyújtani a miniszternek.

(2) A gördülő fejlesztési rendszerterveket a miniszter – a hulladékgazdálkodási hatóság javaslata alapján, a Hivatal véleményének kikérését követően – hagyja jóvá a benyújtást követő 45 napon belül.

(3) A miniszter a rendszerelem fejlesztését akkor hagyja jóvá, ha a koncessziós társaság igazolja, hogy a fejlesztés szükséges a hulladékgazdálkodási jogszabályokban meghatározott hulladékgazdálkodási kötelezettségek, különösen az egyes, a koncessziós szerződéssel érintett hulladékáramokra meghatározott célértékek teljesítéséhez és a fejlesztéssel járó költségek arányban állnak az elérni kívánt környezetvédelmi és gazdasági előnyökkel.

(4) A megvalósított éves fejlesztésekről a koncessziós társaság a következő év január 15. napjáig beszámol – a hulladékgazdálkodási hatóságon keresztül – a miniszternek.

(5) A miniszter – a hulladékgazdálkodási hatóság bevonásával – a koncessziós társaság (4) bekezdésben foglalt beszámolója alapján a kézhezvételtől számított 30 napon belül elvégzi a megvalósított fejlesztések fejlesztési rendszertervben foglaltakkal való összhangjának ellenőrzését.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .