fbpx

Véleményezhetők az új kiterjesztett gyártói felelősségi szabályok

2022. november 14-én megjelent a kormany.hu-n egy, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló rendelet tervezetének véleményezésére való felhívás. A normaszöveg és annak végén egy ún. „végső előterjesztői indoklás” mellett közzétételre került egy egyoldalas tartalmi és egy ugyancsak egyoldalas hatásvizsgálati összefoglaló.

 

A Technológiai és Ipari Minisztérium észrevételeket a tarsadalmiegyeztetes@tim.gov.hu címre vár legkésőbb 2022. november 21-ig.

 

Az összefoglaló szerint egy új, “egységes” kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékkörök (a ún. körforgásos termékek) lennének a jövőben a/az

– csomagolások;

– meghatározott egyszer használatos műanyagtermékek;

– elektromos és elektronikus berendezések;

– elemek és akkumulátorok;

– gépjárművek;

– gumiabroncs;

– irodai papír;

– reklámhordozó papír;

– sütőolaj és zsír;

– meghatározott textil termékek;

– fabútorok.

 

„A kormányrendelet meghatározza a gyártó kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettségeit, valamint rögzíti ezen kötelezettségek teljesítésének szabályait, amelyek értelmében a gyártó a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettségeit kollektív teljesítéssel, a koncessziós társaság útján teljesíti. A gyártó a kollektív teljesítés helyett választhatja az egyéni teljesítést a nem magánháztartásból származó elektromos és elektronikus berendezések, a gépjárművek, valamint az ipari vagy gépjármű elemek és –akkumulátorok tekintetében. Betétdíjas termék gyártója kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettségeit egyénileg teljesítheti. Az egyéni teljesítés feltételeinek biztosítása érdekében a Ht. állami hulladékgazdálkodási közfeladatra vonatkozó szabályaival összhangban a gyártó koncesszori alvállalkozói szerződést köt a koncessziós társasággal.

 

A koncessziós társaság feladata a kollektív teljesítés keretében a körforgásos termékből képződő hulladék átvétele, gyűjtése, elszállítása, előkezelése, kereskedelme és kezelésre történő átadása; ezen tevékenységekkel érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartása és üzemeltetése; a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működtetéséhez kapcsolódó pénzügyi koordináció és elszámolás; jelentéstételi rendszer működtetése és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére; a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működtetéséhez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátása; belső, független auditor által auditált önellenőrzési rendszer működtetése; e tevékenységeihez kapcsolódóan a jogszabályokban meghatározott adatok közzétételének biztosítása.

 

A körforgásos termékekre kiterjedően a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettséget a gyártó nevében teljesítő szervezet feladatainak a koncessziós társaság általi teljesítéséért a termék gyártója kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetésére köteles.

 

Az EU felé történő adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése érdekében a szükséges adatok rendelkezésre állását, a hulladékok nyomonkövetését, valamint a célértékek teljesítését biztosítandó, a kormányrendelet alapján a gyártókat nyilvántartásba vételi, a gyártókat, a koncessziós társaságot és a koncesszori alvállalkozókat nyilvántartás vezetési és adatszolgáltatási kötelezettség terheli a körforgásos termékekre vonatkozóan.

 

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működtetésében részt vevő felek közötti rendszeres párbeszéd lehetőségét biztosítják a kormányrendeletben meghatározott országos konzultatív testületek: a termékáramonként létrejövő kiterjesztett gyártói felelősség fórumok és a kiterjesztett gyártói felelősség díjtanácsok, amelyek feladata a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésével kapcsolatos kérdések megvitatása, illetve a díjtanács esetében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kiterjesztett gyártói felelősségi díjelőkészítő tevékenységének szakmai támogatása.

 

A gyártó nyilvántartásba vételi, nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek teljesítését az országos hulladékgazdálkodási hatóság, a gyártó, a koncessziós társaság és a koncesszori alvállalkozók e rendelet szerinti egyéb tevékenységét a tevékenység tekintetében hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hulladékgazdálkodási hatóság ellenőrzi, a kötelezettségek megsértése esetén a hulladékgazdálkodási hatóság jár el, a Ht. által meghatározott jogkövetkezmények alkalmazásával.”

 

Forrás: kormany.hu

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .