fbpx

A te dobozod, a te adományod!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Returpack és a SPAR Magyarország együttműködésének köszönhetően fogyatékossággal élő és rászoruló gyermekek nyári táborozását támogathatják az aludobozok visszaváltásakor a vásárlók a „Minden Doboz Visszajár” program segítségével.
Hozd vissza és váltsd reményre!

A SPAR Magyarország több mint negyedszázada dolgozik együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, s nemcsak az ünnepi időszakokban, de a hétköznapok során is odafigyelnek a leginkább rászorulókra. 2022. március 31-től újabb lehetőség nyílik erre egy különleges kezdeményezés jóvoltából, ami a szociális érzékenység mellett a környezetvédelmi szempontokat is előtérbe helyezi. A program szervezői arra kérik a lakosságot, hogy a háztartásban összegyűlt alumínium dobozokat a kijelölt SPAR és INTERSPAR üzleteknél megtalálható automatákban váltsák vissza, majd a visszaváltási folyamat végén válasszák az adakozásra lehetőséget kínáló gombot. Így az aludobozok értéke jótékonysági célokat szolgál majd, hiszen ezzel nehéz sorsú gyermekek nyaralását segíthetik a vásárlók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyári táboraiban. A fogyatékos és a legszegényebb családok gyermekei, bár különböző okokból, de számos lehetőségtől elzárva, beszűkült élettérben élnek, gyermekkori éveik nem úgy telnek, mint más kortársaiké. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat esélyteremtő programjai elsősorban róluk szólnak. Az aludobozok árának felajánlásával a vásárlók olyan élményeket adhatnak a rászoruló gyermekeknek, amiket máshonnan nem kaphatnának meg.

Minden doboz visszajár… – és többszörösen újrahasznosul

A kiválasztott SPAR és INTERSPAR üzletekben található automatákban 2021-ben 320 tonna mennyiségben több mint 20 millió darab dobozt váltottak vissza a felhasználók, ami az összes Magyarországon forgalomba hozott aludoboz körülbelül 2 százaléka, ezzel a kereskedelmi láncok között a SPAR gyűjti be a legtöbb aludobozt az országban. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés szervezőivel kötött együttműködésnek köszönhetően a visszaváltott termék többszörösen újrahasznosul: azzal, hogy nem a kukába kerül, eleve csökken a környezeti terhelés, az így összegyűjtött fémet ismét felhasználhatja a gazdaság, ami a termelékenységet javítja, a jótékonysági cél pedig több száz, nehéz sorsú gyermeknek biztosít felhőtlen nyaralást. A Returpack és a SPAR Magyarország együttműködése 2010-re nyúlik vissza. Azóta országszerte több mint 30 aludoboz visszaváltó automata kapott helyet az üzletlánc áruházaiban, jellemzően INTERSPAR hipermarketekben. Évente átlagosan 20 millió dobozt váltanak vissza az itt működő gépekben, ami az együttműködés kezdete óta eltelt közel tizenkét esztendőben több mint 220 millió darab – mintegy 3,5 ezer tonna – alumíniumdoboz újrahasznosítását jelenti. Ez a mennyiség pedig 14 ezer tonnával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását.

 

Városnyi energiát takaríthatunk meg

A kiválasztott SPAR és INTERSPAR áruházakban lévő automatákban visszaváltott dobozok újrahasznosítása, a magyarországi statisztikákat alapul véve, 55 ezer ember – vagyis egy Zalaegerszeg, Békéscsaba vagy Eger méretű város – éves energiafogyasztásának megtakarításával egyenértékű. A Returpack évente mintegy 70 millió darab, azaz több mint 1000 tonnányi alumínium italdoboz visszagyűjtésével és újrahasznosításával végzi környezetvédelmi tevékenységét. A vállalat a Minden Doboz Visszajár programon keresztül tagja az Every Can Counts nemzetközi programnak, amely az aludobozok újrahasznosításának előmozdításáért dolgozó, Európa 19 országában és Brazíliában működő nonprofit kezdeményezés.

A kezdeményezés részletei elérhetőek a következő weboldalon: www.mindendoboz.hu/adomany

Az aludobozok visszaváltásában résztvevő SPAR és INTERSPAR áruházak listája pedig a következő linken érhető el: https://www.sparafenntarthatojovoert.hu/szelektiv-hulladek

 

Forrás: Zöldunió

Képek: SPAR

Hirdetés (X)

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .