fbpx

Ifjú kutatók vizsgálták Európa folyóinak műanyag szennyezettségét

15 oktatási intézményből 250 gyermek és 30 pedagógus vett részt abban a programban, amelynek keretében 15 magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a Tiszai PET Kupa folyómentői iskolák bevonásával. A Plastic Pirates – Go Europe! kampány idén ősszel 10 országban zajlott. Célja, hogy az azonos módszertan alapján végzett mintavételezés segítségével összehasonlítható eredményeket kapjunk Európa folyóinak műanyag szennyezettségéről.

Plastic Pirates – Go Europe! egy 10 ország részvételével zajló európai közösségi tudományos (citizen science) akció, amelyben iskolai osztályok és ifjúsági csoportok segítik adatgyűjtéssel a szakemberek munkáját. A gyerekek feladata, hogy patakokból és folyókból mikro- és makroműanyag mintákat gyűjtsenek és pontosan dokumentálják a kapott eredményeket. Az összegyűjtött adatokat a projekt záró fázisában kutatók elemzik ki.

A programban 15 magyarországi oktatási intézmény vett részt szeptember 8. és november 15. között. A mintavételezést az iskola közelében található folyóból, illetve a folyóparton csoportmunkában végezték a diákok, tanári felügyelettel, a PET Kupa folyómentő szakembereinek iránymutatása mellett.  A kapott adatokat egy közös online adatbázisba kerülnek,  a mikroműanyag mérés eredményét pedig a Pannon Egyetem kutatói elemzik és juttatják el a német vezető partnerhez.
A kampány magyarországi koordinációját az Express Innovation Agency (XIA) látja el. A projekt az Európai Unió „Horizon Europe“ kutatási és innovációs programjától kapott finanszírozást.

Plastic Pirates kampány  így egyidejűleg erősíti az európai tudományos együttműködést és segíti a társadalom bevonását, miközben  felhívja a figyelmet a környezettel való́ tájékozott és körültekintő̋ bánásmód szükségességére.

Az alkalmanként másfél órás mintavételezésen Magyarországon több mint 250 gyerek és 30 pedagógus vett részt. A legkisebbek az általános iskola ötödik osztályosai voltak, a legnagyobbak pedig végzős gimnazisták, de egy alkalommal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói is végeztek mintavételezést. A Tiszai PET Kupa által közzétett felhívásra 17 oktatási intézmény jelentkezett. A kiválasztásnál szempont volt, hogy minél több folyóhoz eljussanak, és így minél több helyről gyűjthessenek adatokat. A kimaradó jelentkezőkhöz is szeretnének 2023-ban ellátogatni és elvégezni a mintavételezést.

Végül az alábbi helyszíneken zajlott mintavételezés időrendi sorrendben:

 1. Sárospatak – Bodrog
 2. Bodrogkisfalud – Bodrog
 3. Szolnok – Zagyva
 4. Csongrád – Tisza
 5. Hernádnémeti – Hernád
 6. Kaposvár – Kapos
 7. Budapest – Soroksári Duna
 8. Budapest – Duna (A38 hajónál)
 9. Budapest – Duna (BME előtt)
 10. Nagyréde – Rédei-Nagy patak
 11. Bodrogkeresztúr – Bodrog
 12. Budapest – Duna (Csepelnél)
 13. Tiszadada – Tisza
 14. Kocsord – Kraszna
 15. Barcs – Dráva

A szervezők köszönik az oktatási intézményeknek a programban való aktív részvételt!

Az érdeklődők a mintavételekről készült szöveges, fotós és videós beszámolókat és további érdekességeket megtalálhatnak a kampány magyar közösségi média csatornáján, valamint hamarosan az összes, nemzetközi eredményt bemutató részlet elérhető lesz a kampány  európai honlapján.

Az őszi Plastic Pirates – Go Europe! kampány lezárult, azonban a szervezők bíznak benne, hogy jövőre lehetőség nyílik a projekt folytatására, hiszen bőven akad még megvizsgálandó folyó és partszakasz, ahogy lelkes, ifjú PET kalózokból sincs hiány!

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .