fbpx

Folyamatosan vasúti irányba terelik a hulladékszállítást Ausztriában

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete hívta fel a tagvállalalatai figyelmét, hogy az illetékes osztrák szakminisztérium tájékoztatása szerint a 2002. évi hulladékgazdálkodási törvény (AWG, → RIS) 15. § (9) bekezdése vagy 69. § (10) bekezdése értelmében általános kötelezettség áll fenn a tíz tonnát meghaladó össztömegű hulladék vasúton vagy más szállítóeszközön történő szállítására, ha a rendeltetési hely és a feladás helye közötti közúti távolság meghaladja:

  • 2023. január 1-től a 300 km,
  • 2024. január 1-től a 200 km,
  • 2026. január 1-től pedig a 100 km

távolságot.

A megtett útvonalszámítás viszonyítási alapja a leggyorsabb útvonal, azaz a legrövidebb utazási idővel rendelkező útvonal a feladási hely és a célhely között, figyelembe véve a tehergépjárművek számára engedélyezett úthálózatot.

A számításhoz csak az Ausztriában megtett szállítási útvonalat kell számításba venni. Különbséget kell tenni három eset között:

1. Hulladékbehozatal – itt a határátkelőtől a célállomásig vezető közúti szállítási útvonal a meghatározó.

2. Hulladékátszállítás – itt a két határátkelő közötti közúti szállítási útvonal a meghatározó.

3. Hulladékkivitel – itt a közúti szállítás útvonala a feladás helyétől a határátkelőig a meghatározó.

Ha a bejelentésköteles hulladékot több szállítási helyről szállítják ki, a számítást minden szállítási útvonalra külön kell elvégezni.

A törvény szerinti általános kötelezettség nem áll fenn, ha bizonyítható, hogy

  1. a vasúttársaságok nem tudják biztosítani a szükséges kapacitásokat, illetve
  2. ha vasúti szállítás esetén a közúton megteendő szállítási távolság az egyik legközelebbi berakodási pontig tartó és onnan induló utazás során 25% vagy több lenne a kizárólag közúti szállításhoz képest. (úgynevezett „25%-os kivétel”)

A tervezett hulladékszállítást előzetesen regisztrálni kell az aufschiene.gv.at platformon. Az oldal nyelve magyarra állítható, így a kérdés és válaszgyűjtemény (GYIK) sok kérdésre választ adhat. A digitális platformot úgy alakították ki, hogy adott esetben a lekérdezéstől számított két munkanapon belül, így 48 órán belül visszaigazolást adjon ki arról, hogy a vasúttársaságok nem tudnak megfelelő kapacitást biztosítani. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha a kérelmező a megkereséstől számított két munkanapon belül, így 48 órán belül nem kapott választ. A kérelmet szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon nem kezelik.

Ha a megadott paraméterek alapján egy lekérdezésből kiderül, hogy nincs vasúti fuvarozási kötelezettség, a platform várakozási idő nélkül is visszaigazolást ad.

 

Forrás: Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .