fbpx

Másfél évet csúszik a műanyag pohárstop

Mint arról portálunk már november végén beszámolt, hogy várhatóan másfél évet csúszni fog a pohárstop, ez a Magyar Közlöny tegnapi számában kormányrendelet formájában meg is jelent. 

A módosítás indoka az volt, hogy a műanyag italtartó poharak kivezetése esetén helyettesítő termék alkalmazása válik szükségessé, mely továbbra is korlátozottan áll rendelkezésre. Elsődleges alternatívát az előre csomagolt, palackozott italok jelenthetnek a helyben fogyasztás során alkalmazható újrahasználható poharak mellett.

Fentiekre tekintettel szükséges az italtartó poharak forgalomba hozatalt tiltó rendelkezéseinek hatályba lépését a kötelező visszaváltási rendszer féléves bevezető időszak leteltének dátumával összhangba hozni, azaz 2023. január 1. helyett 2024. július 1. dátumban meghatározni. Ez a megoldás biztosítja, hogy a poharak helyett használt egyutas italcsomagolások minél nagyobb arányban kerüljenek visszagyűjtésre és hasznosításra és minél kisebb eséllyel kerüljenek ki a környezetbe.

A jogszabály a Kormány 636/2022. (XII. 30.) Korm. rendelete az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet módosításáról címmel jelent meg a december 30-i közlönyben, amely szerint az eredeti határidővel szemben másfél évvel később, azaz 2024. július 1-jétől lesz tilos a műanyag poharak, illetve azok fedelének forgalomba hozatala.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .