fbpx

Vízadagoló automatákkal csökkenti az ALDI a műanyag mennyiségét

Az ALDI Magyarország elkötelezett a környezet védelme iránt, az elmúlt évek során már számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy működésének karbonlábnyoma minél kisebb legyen. A vállalat a “Mellőzni. Újrafelhasználni. Újrahasznosítani.” szlogen jegyében tudatosan csökkenti csomagolóanyag-felhasználását. Üzleteinél vásárlói számára lehetőséget teremt például a használt elemek vagy a használt sütőzsiradék leadására, továbbá saját csomagolóanyagait is szelektíven gyűjti.

A 2017 óta zöldáramot használó vállalat 2018-tól karbonsemleges működésű, hiszen klímavédelmi projektek támogatásával ellentételezi az operatív működésből származó üvegházhatású-gázkibocsátását. Az áruházlánc 16 megyében 93 üzleténél biztosít töltési lehetőséget az elektromos, illetve tölthető hibrid gépjárművek használói számára az E.ON Hungária Csoport által az ALDI-parkolókba telepített 143 e-töltő segítségével.

A vállalat kiemelt figyelmet fordít munkatársai mentális és fizikai egészségére, az egészségmegőrzés részeként rendszeresen oszt dolgozóinak vitamint, ingyenes szűrővizsgálatokat szervez, illetve naponta friss zöldséget, gyümölcsöt és többféle – hideg és meleg – frissítőt, saját márkás ásványvizet biztosít munkatársai számára.

A védőitalként kínált ásványvíz azonban jelentős környezetterhelést jelentett, hiszen eddig évente több mint 800 000 műanyag palacknyi hulladék keletkezett az üzletekben. A kiürült palackok a szelektív gyűjtésnek köszönhetően újrahasznosításra kerültek.
A műanyag palackok jelentette környezetterhelés megszűntetése érdekében a vállalat már 2015-ben vízadagoló automatákat telepített biatorbágyi logisztikai központjában. Két éve már ugyanígy az irodai dolgozók is a jó minőségű, korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló, szűrt csapvizet fogyaszthatják a palackozott ásványvizek helyett. A vízadagoló automaták alkalmazásával az elmúlt 7 év során az ALDI eddig több mint 1 000 000 műanyag palackot takarított meg logisztikai központjában és irodaházában.

A mostani döntés eredményeként a cég a jövőben ugyanilyen, a vezetékes vízhálózatra csatlakoztatott szűrt csapvizet kínáló vízadagoló automatákat helyez el az üzleteiben dolgozó munkatársak számára. Amellett, hogy megfizethető és környezetkímélő védőital, a szűrt, hűtött csapvíz – amely szénsavas formában is elérhető – további előnye, hogy a teli és az üres palackok tárolása nem vesz el értékes teret a munkahelyi környezetből, illetve az évi 800 000 palack újrahasznosításának elmaradásából eredő karbonlábnyom megtakarítás is jelentős. A vízadagolók aktívan hozzájárulnak a környezeti erőforrásokkal való felelősségteljes bánásmódhoz, a műanyaghulladék, illetve a karbonlábnyom csökkentéséhez. A bolti munkatársak a logisztikai dolgozókhoz hasonlóan újrahasznosított műanyagból készülő, BPA-mentes kulacsokat kapnak, amellyel biztosítható a higiénikus vízfogyasztás további műanyag, vagy egyéb hulladék keletkezése nélkül.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .