fbpx

Új műanyag újrahasznosítási rendszert mutatott be a Procter & Gamble

A Procter & Gamble elkötelezett a fenntarthatóság és a technológiai fejlődés mellett, mindez erőteljes befolyással bír globális partnerségeinek kialakításában is. Az idei Világgazdasági Fórum panelbeszélgetésein bemutatták többek között együttműködésüket a PureCycleTM újrahasznosítási rendszerrel, saját fejlesztésű iMFLUX technológiájukat, amely forradalmasítja a műanyag fröccsöntést, valamint törekvéseiket a zöld hidrogén közlekedésben történő felhasználásának elősegítésére.

A PureCycleTM technológia egyedülálló tisztítási folyamata révén forradalmasítja az újrahasznosított polipropilént megújuló erőforrássá. A technológia kémiai reakció nélküli tisztítási eljárást alkalmaz, hogy újszerű újrahasznosított műanyagot hozzon létre. Leegyszerűsítve úgy működik, mint egy molekuláris mosógép, amely képes megszabadítani a régi műanyagokat minden szennyeződéstől, szagtól, adalékanyagtól, színtől vagy címkétől, és a műanyagot átlátszó és ultratiszta újrahasznosított műanyaggá alakítja, amely kész a korlátlan további felhasználásra.

A korábbi műanyag újrahasznosítási technológiáktól eltérően a PureCycleTM alkalmazása nem gyengébb minőségű újrahasznosított, ún. ’szürke’ műanyagot eredményez, hanem a szűz műanyaghoz nagyon hasonló anyagot. Emellett a kezdeti életciklus-elemzés becslése szerint a PureCycleTM folyamata kevesebb energiát használ fel a meglévő hulladék újrahasznosítására, mint amennyi az első használatú műanyag előállításához szükséges.

Alexandra Keith, a P&G Beauty vezérigazgatója örömét fejezte ki a Világgazdasági Fórumon a PureCycleTM együttműködés kapcsán, és megerősítette, hogy a technológiát 2024-től további régiókra is kiterjesztik.

iMFLUX – megreformálja a műanyag fröccsöntés jövőjét

Az iMFLUX vállalkozás a Procter & Gamble 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata. Az innovatív iMFLUX rendszer autonóm fröccsöntési technológiájának köszönhetően bármilyen formát és termékrészt képes megtervezni és legyártani. Az iMFLUX technológia alacsony állandó nyomáson működik, és bármilyen fröccsöntő géppel, műanyag formával vagy anyaggal használható, már működő gépekhez kapcsolva is. Alkalmazásakor kevesebb energiát használnak fel, és kisebb gépekre, kisebb műanyag térfogatra van szükség a gyártáshoz. Az iMFLUX bármilyen viszkozitású anyaghoz alkalmazkodik, és gyakorlatilag bármivé formázható, amire a gyártónak szüksége van a termék csomagolásához.

Ez az új technológia lehetővé teszi, hogy jobb minőségű csomagolást állítsanak elő alacsonyabb költséggel és fenntarthatóbban, mint korábban.

Zöld hidrogén – fenntartható jövő a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére

A Procter & Gamble egyik kiemelt környezetvédelmi törekvése a kibocsátás fokozatos csökkentése. A zöld hidrogént sok szakértő a jövő üzemanyagának tekinti, amely részben vagy teljesen felváltja a fosszilis tüzelőanyagokat (olaj, földgáz és szén). A P&G jelenleg a zöld hidrogén közlekedésben történő felhasználását teszteli, és amint a technológia lehetővé teszi, teljesen átáll a használatára.

A modern technológiák alkalmazása mellett a P&G az ellátási lánc hatékonyságának javítására is törekszik, és többek között mesterséges intelligencia segítségével tervezi a szállítmányozás hatékonyságának optimalizálását, nem versenytársak részére elérhetővé teszi a kamionok szállítási kapacitását, adott útvonalakon.

Fenntarthatósági jelentés 2022

A környezeti fenntarthatóság a vállalat alapvető üzletviteli eleme. Kiemelt célja, hogy 2040-ig nulla üvegházhatásúgáz-kibocsátást érjen el működésében és teljes ellátási láncában, a nyersanyagoktól a kiskereskedőkig. Továbbra is törekszik a Scope 1. és 2. ÜHG-kibocsátások csökkentésére, valamint a megújuló villamos energia vásárlásának felgyorsítására. A 2022-es környezeti fenntarthatósági jelentés szerint a vállalat tavaly 57 %-os kibocsátáscsökkenést ért el, és Európában 100 %-ban megújuló energiát használ. Magyarországi gyártóüzemei 2019 óta (Gyöngyösön és Csömörön) 100%-ban megújuló forrásból származó elektromos áramot használnak és megfelelnek a zero waste minősítésnek.

A vállalat azon célja, hogy 2030-ig minden termékük csomagolása 100 %-ban újrahasznosítható vagy újrafelhasználható legyen, tavaly 79 %-ban valósult meg.

VERSO VITA™ védjegy

A P&G azon dolgozik, hogy több újrahasznosított műanyagot építsen be csomagolásaiba, hogy csökkentse a szűz műanyagtól való függőséget, és biztosítsa a meglévő anyagok jobb felhasználását. Az újrahasznosított műanyag minősége azonban nem mindig felel meg a minőségre és a termékvédelemre vonatkozó magas anyagi előírásoknak, ezért a vállalat K+F részlege olyan eljárást dolgozott ki, amellyel drasztikusan javítható az újrahasznosított polipropilén (PP) műanyagok minősége. Ez a műanyag gyantafajta a csomagolásukban használt műanyagnak nagyjából 20%-át teszi ki, és jelentősen növelheti az újrahasznosított anyagok felhasználását. Szabadalmaztatott eljárásuk, a VersoVita™ eltávolítja a műanyag közel minden tökéletlenségét, és visszaadja a szinte szűz minőséget.

Új termékek papírcsomagolásban

A Gillette és a Venus újratölthető borotvacsomagokat műanyagmentes, újrahasznosítható papírdobozra cseréli, amely legalább 50%-ban újrahasznosított anyagokból és Forest Stewardship Council™ (FSC) tanúsítvánnyal rendelkező papírból készül. Ez a fenntarthatóbb csomagolás a P&G minden régiójában elérhető világszerte. Becsléseik szerint ez a változás évente több mint 85 millió kulacsnak megfelelő műanyagot takarít meg (az észak-amerikai és egyes európai piacok 2020-as értékesítési volumene alapján).

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .