fbpx

Hulladékos salátatörvény: technikai módosítások

Megjelent a kormany.hu-n egyes környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási kormányrendeletek módosításának tervezete. 

 

A véleményeket a tarsadalmiegyeztetes@em.gov.hu e-mail címre várják 2023. február 18-ig.

A feltöltött tartalmi összefoglaló és indoklás szerint „A tervezetben foglalt kormányrendelet-módosítás biztosítja, hogy a környezetvédelmi hatósági és a hulladékgazdálkodási hatósági feladat- és hatáskörök az érintett jogszabályokban egyértelműen meghatározásra és elkülönítésre kerüljenek, ezzel elősegítve a hatóságok számára egységes jogértelmezést és jogalkalmazást.

További cél, hogy a minisztériumi struktúra megváltozása és a hulladékgazdálkodási koncesszió kialakításának folyamata során bekövetkezett jogszabály-változásokra tekintettel az energiaügyi miniszter feladatkör szerinti megnevezése a hatályos megnevezésre változzon.

A javaslat emellett az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló kormányrendelet módosításával elősegíti, hogy a terveket kidolgozó szerv minden esetben a hatáskörrel rendelkező hulladékgazdálkodási hatóság véleményének kikérésével hozza meg döntését a hulladékgazdálkodásra kiterjedő témákban.” „A kormányrendelet döntően technikai jellegű szövegcserés módosításra irányul. A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszer felállítása érdekében szükséges a rendszer működését elősegítő jogszabályi környezet kialakítása.”

 

A tervezetben van néhány passzus, melyek talán technikai módosításnál többek:

A települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet hatályon kívül helyezése

  1. § Hatályát veszti a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet.”

 

Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet kijelöléséről, feladatköréről, az adatkezelés módjáról, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek részletes szabályairól szóló 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet módosítása

  1. § (1) Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet kijelöléséről, feladatköréről, az adatkezelés módjáról, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek részletes szabályairól szóló 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet] 14. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A 2013. évi CXXXIV. törvény szerinti ideiglenes ellátásnál a közszolgáltatási díjjal egyenértékű ingatlanhasználó által fizetendő ideiglenes ellátási díj és a szolgáltatási díj megállapításának feltételei az alábbiak szerint alkalmazandóak:)

„c) a Koordináló szerv a kijelölt közérdekű szolgáltató részére a Koordináló szerv által fizetendő hulladékgazdálkodási szolgáltatási díjról szóló miniszteri rendeletben foglaltak szerint szolgáltatási díjat fizet.”

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .