fbpx

Tízmilliárd forintnyi élelmiszer-hulladékot mentett meg tavaly az élelmiszerbank

Tavaly csaknem 239 ezer nélkülöző ember részesült azokból a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékekből, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól gyűjtött össze. A szervezet 2022-ben másfélszeresére növelte élelmiszermentő kapacitását, hogy lépést tudjon tartani a növekvő rászorulói igényekkel. Önkénteseik segítségére támaszkodva az idén még több adományt szeretnének célba juttatni.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesületet néhány jóbarát hozta létre 2005 augusztusában azzal a céllal, hogy összegyűjtsék a kereskedelemben feleslegessé vált élelmiszereket, és nehézsorsú emberekhez juttassák azokat. Az Egyesület elsősorban lejáratközeli, csomagolási hibás, valamint promóciókból és ünnepi kínálatokból visszamaradt termékeket kutat fel, hogy azok a hulladékégető helyett inkább rászorulók asztalára kerüljenek. Az élelmiszermentéssel ráadásul megelőzhetjük a feleslegek megsemmisítésével járó környezetterhelést is, és a termékek előállításába fektetett energia sem vész kárba.

Az Élelmiszerbank az évek során az ország egyik legnagyobb hatású jótékonysági szervezetévé nőtte ki magát. Tizennyolc év alatt majdnem 100 millió kilogramm élelmiszert mentettek meg és juttattak nehézsorsú emberekhez – mindezt a kezdetektől fogva nonprofit alapon, adományokból működtetve, túlnyomórészt önkéntesek munkájára és karitatív szervezetek közreműködésére támaszkodva.

Csúcson az élelmiszermentés és a rászorulói igények is

Az országos élelmiszermentő hálózat a tavalyi évben rekorderedményt ért el: 9.861.274.193 forint értékű árut juttattak rászoruló embereknek, családoknak. Naponta átlagosan 24 ezer kiló mentett élelmiszert osztottak ki az ország többszáz pontján, ami éves összesítésben 8,7 millió kilogrammot tett ki.

A mentett áruk háromnegyede 2022-ben is pékáru, illetve zöldség-gyümölcs volt, a fennmaradó tételek közt elsősorban tartós élelmiszert, tejtermékeket, italokat és húsárut találunk. Ezek egytől-egyig alapvető fontosságú élelmiszerek, a többségüket a nélkülöző emberek csak ritkán vagy egyáltalán nem engedhetik meg maguknak – különösen egy rekordinflációtól sújtott évben, amikor az élelmiszerek átlagosan ötven százalékkal drágultak. A rászorulói igények meredek emelkedését az Élelmiszerbank is érzékelte az adományosztásokon.

„Az év során egyre több új arc, korábban nem ismert látogató jelent meg az élelmiszerosztásokon. Olyan emberek is az Élelmiszerbank támogatását kérték, akik korábban sosem szorultak segítségre, például tisztes munkával és rendszeres bevétellel rendelkező családfők, a gyermekeiket egyedül nevelő szülők, az idős szüleiket gondozó fiatal felnőttek vagy egyedül maradt nyugdíjasok. A mindennapokban helyt álló, becsületes emberek ők, akiknek nem volt könnyű beállniuk az adományokért folyamodók sorába. De van az a helyzet, amikor félre kell tenni a büszkeséget és a szemérmességet. Mi pedig mindent elkövetünk, hogy az ő kéréseikre is választ tudjunk adni.” – mondta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.

Élelmiszermentés másfélszeres erőbedobással

2022-ben újabb kétszázhuszonöt áruházat csatoltak be a hálózatukba, vagyis másfélszeresére emelték azoknak a boltoknak a számát, ahonnan minden nap összegyűjtik a feleslegeket. Így az inflációnál is gyorsabb mértékben tudták bővíteni az élelmiszermentő kapacitásukat, jelenleg 631 áruháznál tartanak.

Már a korábbi években szoros partnerséget alakítottak ki a Tescoval, az Aldival, a Metroval, az Auchannal, a KFC-vel és a Foodpandával, 2022-ben a Lidl és a PENNY is jelentős átadóvá vált. A kereskedelmi láncok egységein kívül az év során további 94 cégtől mentettek árut, élelmiszeripari gyártóktól, kereskedőktől, mezőgazdasági termelőktől és vendéglátóhelyekről is.

 

Forrás: Élelmiszerbank

 

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .