fbpx

Júniustól betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket Srí Lankán

Júniustól betiltják az egyszer használatos, le nem bomló műanyag termékeket Srí Lankán, részben azért, mert több szarvas és elefánt pusztulását okozták – közölte Bandula Gunawardana kormányszóvivő.

Nyár elejétől olyan termékek kerülnek le a szigetország polcairól, mint az eldobható evőeszközök, tányérok, poharak és szívószálak.

A szóvivő – aki egyúttal a médiáért felelős miniszteri posztot is betölti – beszámolt arról, hogy a döntés alapját egy másfél éve kezdődött szakértői kutatás képezte, amely a műanyaghulladék környezetre és élővilágra gyakorolt hatását vizsgálta. Ennek eredménye rámutatott, hogy az egyszer használatos műanyagok környezetszennyező hatása az elefánt- és szarvaspopulációra is káros hatással van: sok vadon élő állat ugyanis a szeméttelepeken keresett táplálékot, a boncolások pedig több egyed szervezetében is műanyagot fedeztek fel.

A kutatás ennek egyik okaként az erdőirtást nevezte meg, melyek következtében a vadon élő állatok élettere egyre szűkül, emiatt az emberek lakta területek közelében keresnek táplálékot, ez folyamatos konfliktusokhoz vezet a lakosság és az állatok között, ami évente mintegy 50 ember halálát okozza.

Az elefántot szent állatként tisztelik Srí Lankán, így a fajt számos törvény védi. 2021-ben megtiltották az eldobható műanyagok behozatalát, hasonló okokból: ekkor az ország északkeleti részében pusztult el több állat is a szervezetükbe került műanyag miatt.

 

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .