A karácsonyhoz hasonlóan a húsvét is olyan ünnep a magyar családok életében, ahol főszerep jut a vendégeskedésnek és az asztalra kerülő finomságoknak.  De hogyan tudjuk az ünnepet – és környezetünket – megóvni a káros hulladéktól, illetve hogyan tudjuk fenntarthatóvá varázsolni az ünnepeket?

Erre kínál megoldást a MOL immáron 2011 óta tartó, használt sütőolajgyűjtő kampánya is, mely az elmúlt évek során csaknem 3000 tonna káros hulladéktól óvta meg a környezetünket. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott idén Epres Panni is, aki már hosszú évek óta gyűjti és adja le a használt sütőolajat a MOL kutakon.

Ha olajozottan mennek a dolgok a konyhában

A vendéglátónk szeretetét sokszor az asztalra kerülő finomságok mennyisége alapján ítéljük meg, de érdemes belegondolni abba is, hogy a környezetünkre mekkora terhelést jelent a konyhai tüsténkedés, főleg, ha olajos, rántott dolgokat készítünk. Epres Panni, a kampány arca elárulta, ő mit tesz a használt sütőolajjal:

“Rántott hús, rántott hal, sült krumpli…Ezekkel az ételekkel bármikor sikerem van a gyerekeimnél. Ezután viszont elkerülhetetlen, hogy nagyobb mennyiségű sütőolaj maradjon, amit már nem tudok használni. 12 éve gyűjtöm befőttesüvegekbe az olajat, eleinte a nagy részét mellé öntöttem, de nem adtam föl, rutinos olajgyűjtő lettem! Mára el sem tudom képzelni, hogy a lefolyóba öntsem, ezzel is vigyázok a környezetre, a gyerekeimnek pedig már az a természetes, hogy néhány havonta irány egy MOL kút a teli üvegekkel!”

Mintegy 350 MOL benzinkúton tudunk környezetbarát módon megszabadulni a használt zsiradéktól, ehhez pedig nem kell mást tenni, csak a nagy gasztrokaland után egy zárt edénybe átöntve leadni a töltőállomásokon – és máris aktívan tettünk valamit a környezetünk védelmében.

Bakos Piroska, a MOL szóvivője elárulta, hogy mi történik a leadás után:

“A leadott használt sütőolajat a Rossi Biofuel komáromi üzemében újrahasznosítják, és biodízelt állítanak elő belőle. Ezt később a MOL felhasználja a fenntarthatóbb gázolaj gyártásához, ezáltal csökkentve a közlekedéssel járó széndioxid-kibocsátást. Mindez szorosan illeszkedik a vállalat 2030-ig tartó, a körforgásos gazdaságot középpontba állító stratégiájába, hiszen a használt sütőolajból környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz. A visszagyűjtés a MOL erőfeszítéseinek és a lakosság együttműködésének köszönhetően imponáló eredményeket produkált: az elmúlt 11 év alatt összesen 2888 tonnányi használt sütőolaj gyűlt össze a kutakon.” 

A vállalat honlapján lévő töltőállomás-keresőben, illetve az ingyenes Mol Move applikációban mindenki egyszerűen megtalálhatja azt a lakóhelyéhez legközelebb levő, vagy a húsvéti rokonlátogatások során útba eső MOL-kutat, ahol az olaj – 10 literes mennyiségig, más hulladékokkal, vegyszerekkel nem kevert állapotban, bármilyen tárolódobozban – leadható a kútkezelő személyzetnek.