fbpx

Rendeletek állapítják meg a hulladékgazdálkodással kapcsolatos egyes díjakat, költségeket

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletekben szabályozza a hulladékgazdálkodási tevékenységgel kapcsolatos egyes átvételi díjakat és egyes indokolt költségek mértékét, valamint bizonyos díjak megállapításának szabályait. A rendeletek a lakossági fogyasztók hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási díjait nem érintik.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Ht.) szerint 2023. július 1-jétől életbe lép a hulladékgazdálkodás új, koncessziós rendszere. Ettől az időponttól az állami közfeladat körébe tartozó hulladékgazdálkodási tevékenységet a magyar állam saját hatáskörben, koncessziós társaság útján, gazdálkodó szervezetek bevonásával fogja ellátni.

A vonatkozó törvény felhatalmazása alapján megalkotott négy rendelet rögzíti a hulladékgazdálkodási tevékenységben részt vevő érintettek (koncesszor, koncesszori alvállalkozó, önkormányzat, hulladéklerakó és -égető) között alkalmazható egyes átvételi díjakat és egyes indokolt költségek mértékét, valamint bizonyos díjak megállapításának szabályait.

A vegyes összetételű, nem veszélyes hulladék lerakására szolgáló – B3 alkategóriájú – hulladéklerakóban és a hulladékégetőműben alkalmazható egyes átvételi díjakról szóló rendelet a hulladék átvételéért fizetendő díjak mértékét állapítja meg. További egy-egy rendelet határozza meg a koncesszori alvállalkozók, valamint az önkormányzatok hulladékgazdálkodással kapcsolatos, országosan összesített indokolt költségeit. Szintén rendelet rögzíti az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásához szükséges hulladékgazdálkodási eszköz használatával, igénybevételével összefüggő díjak megállapítására vonatkozó módszertani leírást, eljárási részletszabályokat.

A vonatkozó rendeletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvashatók.

 

Forrás: MEKH

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .