fbpx

Még lehet jelentkezni a TeSzedd akcióra!

Április 11-én, kedden 18.00 óráig jelentkezhetnek az önkéntesek a tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” programsorozatra – hívta fel a figyelmet Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM) miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára. A minisztérium támogatásával megvalósuló közösségi kampány célja, hogy megerősítse a környezettudatos attitűdöt a lakosság, a fogyasztók körében, hangsúlyozza az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságát és népszerűsítse az önkéntességet.

A miniszterhelyettes emlékeztetett, hogy a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez. A Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében eddig több százezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a Hulladékradar applikáció is segíti, melyet már több mint 27 ezer felhasználó töltött le.

Az idei TeSzedd! a Föld napján, április 22-én kezdődik és – a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan – április 28-ig tart, és önkéntesként, illetve koordinátorként lehet részt venni rajta. Az akcióban gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, így legfőképpen a háztartási jellegű hulladékok, melynek elszállításáról a minisztérium és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. gondoskodik. Amennyiben az akció helyszínén nem gyűjthető hulladék található (például építési-bontási törmelék, gyógyszerek, elektromos és elektronikai berendezés, gumiabroncs, bútorok, zöldhulladék), arról az illetékes önkormányzatot szükséges értesíteni, illetve a Hulladékradar applikáción keresztül is bejelenthető.

Magyarországon 2011 óta rendezik meg a TeSzedd!-et, amely hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Az eseményen évre egyre többen vesznek részt, tavaly országszerte közel 900 ponton 850 tonna hulladékot gyűjtöttek össze az oktatási intézmények diákjai és pedagógusai, munkahelyi és helyi közösségek, valamint baráti társaságok tagjai és célunk, hogy idén ezt túlszárnyaljuk – tette hozzá Koncz Zsófia.

A környezetért tenni akaró önkéntesek jövő héten kedden 18.00 óráig regisztrálhatnak a programra a szelektalok.hu oldalon.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .